När den nya dokumentärfilmen om Seyfo visades i Norrköping intresserade det både allmänhet, politiker och media.

Senaste söndag visades Seyfo – The Assyrian Genocide på biografen Cinema i Norrköping. Det är en ny toppenmodern biograf ägd av kommunen. Biografen rymmer 200 personer och salongen var nästan fullsatt. Alla biljetter hade sålts, men en del valde tydligen ändå solskenet utomhus framom ett biobesök. I publiken satt flera lokalpolitiker, däribland kommunalrådet Lars Stjernkvist (s).

– Jag beslöt mig för att bjuda in några politiker, förklarar Nemrod Barkarmo, som var initiativtagare till visningen. Politikerna kommer ofta till någon manifestation och säger att de fördömer folkmordet, men jag tyckte att det är viktigt att de får lära sig mer om vad Seyfo är.

Nemrod bjöd in fyra politiker och alla kom. Också en journalist från Norrköpings Tidningar hörsammade inbjudan. Hans rapport från visningen kan läsas här.

– Reaktionerna efteråt var mycket poisitiva, berättar Nemrod. Alla jag talade med uttryckte sin uppskattningen och det var helt klart att filmen hade berört dem. Alla lärde sig något nytt. Jag har läst mycket om Seyfo, men också för mig var en del i filmen nytt. Dessutom upplevde alla att filmen var ytterst proffsigt gjord.

Till visningen såldes biljetter och tillsammans med understöd från föreningen gav det hela ett överskott. Det kommer att ges till Assyrier Utan Gränser.

– Jag är själv påverkad av hur Assyriska riksförbundet har jobbat under senare år. Det har inspirerat mig till att vara aktiv och engagerad. Det är ingen annan som kommer att jobba för vårt folk. Vi måste göra det själva.