I en artikel i Dagens Nyheter idag beskrivs den turkiske presidentens tal i Riksdagen och assyriernas ställningstagande i folkmordsfrågan.

Det turkiska statsbesöket kulminerade idag när president Abdullah Gül höll ett tal och svarade på frågor i Riksdagen. Samtidigt demonstrerade ett hundratal assyrier och armenier utanför för att uppmärksamma att Turkiet fortfarande förnekar folkmordet mot assyrier, armenier och pontiska greker under början av 1900-talet. 

I en artikel i DN uppmärksammas assyriernas krav och Riksdagsmannen Yilmaz Kerimo fråga till presidenten om minoriteternas rättigheter. Abdullah Gül  pekade i sitt svar på den medföljande assyrisk ortodoxa biskopen Yusuf Cetin som ett bevis på Turkiets öppna sinne för kristna minoriteter.  Assyriska Riksförbundet har kritiserat presidenten hårt i turkisk media för att använda biskopen för att ge sken av att Turkiet behandlar sina minoriteter bra. ”Sådan smutsig taktik går inte hem längre och ingen i Sverige kommer att luras att tro att assyrier har det bra när de ser biskopen i presidentens följe, snarare visar det hur desperata turkiska politiker är att skönmåla sin politik”, uttalade sig Assyriska Riksförbundets ordförande Afram Yakoub i tidningen Todays Zaman som är den största engelskspråkiga tidningen i Turkiet.

Även Länstidningen i Södertälje tar idag upp assyriernas demonstration och kritiken mot den turkiska presidentens försök att släta över assyriernas situation i Turkiet.