En videodokumentär om folkmordet Seyfo är på gång. Syftet är att dokumentären ska visas på olika tv-kanaler runtom i världen under 2015 när 100-årsminnet av folkmordet äger rum.

Trots att den assyriska folkgruppen arbetat under flera decennier för att uppmärksamma omvärlden på Seyfo finns det ännu ingen professionell videodokumentär om folkmordet. Nu satsar Assyriska Riksförbundet tillsammans med producenten Aziz Said från Berlin på att producera en dokumentär som ska hålla hög kvalité.

– Vi har många artiklar, böcker, hemsidor och olika tillställningar som syftar till att uppmärksamma folkmordet, men konstigt nog har vi hittills inte haft en videodokumentär som riktar sig till utomstående och som visar vad som skedde, säger Afram Yakoub, ordförande för Riksförbundet: ”En videodokumentär som visas på exempelvis SVT i Sverige skulle göra mer för att lära folk om Seyfo än alla andra ansträngningar tillsammans, säger han.

Förberedelserna för inspelningen är redan igång och de första inspelningarna är planerade till slutet på sommaren. Projektet som har en budget på över en halv miljon kronor kommer att finansieras av olika assyriska organisationer och privatpersoner.

Målsättningen är att dokumentären ska bli klar lagom till nästa år när assyrier över hela världen uppmärksammar att det gått 100 år sedan folkmordet.

Den som vill stötta projektet kan sätta in sitt bidrag på följande konto som administreras av Assyriska Riksförbundet speciellt för detta projekt. Uppge ditt namn i avsändarfältet. 

Bank: Swedbank

Clearing nr: 8327-9

Konto nr: 924 875 588-7 

Sponsorer 

Northmill AB – 25 000 kr

Northmill AB är ett svenskt finansbolag som verkar under tillsyn av Konsumentverket och är registrerat hos Finansinspektionen. Bolaget grundades 2006 och har sedan dess erbjudit moderna finansiella tjänster till både företag samt privatpersoner och har idag över 90 000 kunder i Sverige.

Inom Northmill ingår även snabblåneföretaget Easycredit som är marknadsledande på privatlån i Sverige.  

Oussi Medic – 10 000 kr

Oussi Medic AB erbjuder medicinsk konsultation och föreläsningar inom det medicinska ämnesområdet. Företaget bedriver läkarverksamhet samt hälsoinformation i form av föreläsningar och seminarier. Ambitionen är att kunna erbjuda läkare med kvalificerad medicinsk och social kompetens, för längre och kortare uppdrag åt landsting, kommuner och privata vårdgivare.    

Assyriska Ungdomsförbundet – 50 000 kr

Assyriska Ungdomsförbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som har som mål att: Bevara det assyriska språket, Värna om den assyriska kulturen och Integrera de assyriska ungdomarna i det svenska samhället. 

Stiftelsen Assyriska Dolabani – 25 000 kr

Assyriska Dolabani Stiftelsensverksamhet innebär att främja forskning, bildning och utbildning i Sverige och internationellt som gagnar den assyriska identiteten.  

Inanna Familjeförening – 2 000 kr

Inanna Familjeföreningen finns i Alby och är en av 30 organisationer som är anslutna till Assyriska riksförbundet. Föreningen arbetar med barn och ungdomar och anordnar bland annat ett uppskattat sommarläger varje år. 

Assyriska FF Babylon – 2 000 kr

Assyriska FF Babylon är en fotbollsklubb i Kista, norr om Stockholm. Klubben fokuserar på barn och ungdomsfotboll och är ansluten till Assyriska riksförbundet. 

 Assyrien Kulturcenter i Botkyrka – 10 000 kr

Assyrien Kulturcenter är en förening i Botkyrka med aktiviteter för barn och vuxna. Föreningen är medlem i Assyriska riksförbundet. 

 Yoken Bar Yoken Stiftung, Tyskland – 15000 kr

 Yoken Bar Yoken stiftelsen i Tyskland är en assyrisk stiftelse som stödjer olika kulturella projekt.