Det är med stor bestörtning vi tagit del av nyheten om att den 11 december det mest brutala av brott skett på Örebro Universitet. Universitetslektorn Fuat Deniz blev kallblodigt mördad på sin arbetsplats. Detta avskyvärda brott har kommit oss så än närmre genom att Fuat Deniz också har nära anhöriga i Södertälje och i vår partiförening.

Mördaren är fortfarande på fri fot och Rikskriminalens mordkommission har nu engagerats i fallet. Många frågetecken av vad som kan ha hänt spär på konspirationsteorier. Fuat Deniz har uppmärksammat folkmordet på assyrier/syrianer/kaldéer och det har tidvis funnits hotbilder kring fler av dem som forskar i ämnet.

Det blev en sorgens Lucia när Fuat Deniz avled den 13 december. Samma kväll hölls manifestationer i de flesta universitetsstäder i hela Sverige som inleddes med en tyst minut.

Fuat Deniz var doktor i sociologi vid Örebro universitet och hans arbete var mycket uppskattat långt utanför Sveriges gränser. I sin avhandling ”En minoritets odyssé” beskriver han sin folkgrupps historia och använde den assyriska gruppen i en fallstudie som utgör 200 av den 500 sidor långa avhandlingen.

Engagerad i sin folkgrupps historia och flitig föreläsare arbetade han hårt för en mångkulturell tolerans och öppenhet. Han var mycket mån om att uppmuntra ungdomar att studera och en förebild för många.

Fuat Deniz var i färd med att avsluta en lärobok i mångkulturalism som skulle bli klar i slutet av januari. För bara en månad sedan blev det också klart att Fuat Deniz skulle medverka i ett stort europeiskt projekt där man skulle belysa trosbaserade rörelser runt om i Europas städer. Något han såg framemot att arbeta med.

Fuat Deniz rönte en stor popularitet både som lektor och person. Han var tidigare vinnare av pedagogiska priset vid Örebro Universitet och var nominerad till det i år igen.

Hans forskning handlade om ”möjligheten att leva i tolerans och öppenhet i det mångkulturella samhället” enligt kollegor. Det vittnar även titeln på Fuat Deniz senaste kurs ”Det mångkulturella samhället, globalisering och demokrati” om.

– Han var en belevad och oerhört uppskattad person. Väldigt trevlig och lätt att ha att göra med, säger en kollega.

Fuat Deniz skriver själv i sin kommande bok; ”demokrati är inte ett tillstånd – det är en aktiv handling”. Det som hänt är en oerhört smärtsam påminnelse till oss alla att ständigt värna och tillsammans stå upp för värden som demokrati, öppenhet och trygghet.

Vi sänder våra tankar till de nära anhöriga i deras sorg.