Riksdagsledamoten Luciano Astudillo (s) ställer en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt om assyriernas utsatta situation i Irak och de åtgärder utrikesministern tänker vidta i Sverige och i EU för att de kristna minoriteterna i Irak skall skyddas.

Avhuggna huvuden, kidnappningar och våldtäkter har blivit vardagsmat för assyrierna i Irak. Medan västvärlden ställer sig frågan huruvida ett inbördeskrig pågår eller inte har våldet mot de kristna minoriteterna i landet eskalerat lavinartat. Assyrierna i Irak är utan skydd, helt försvarslösa och utsatta för blodtörstiga grannars godtycke. Dagligen nås vi av rapporter om brutala övergrepp.

Personer med assyrisk bakgrund utgör ca 1 % av Sveriges befolkning. Trots det har Sverige, både politiskt och medialt, varit förhållandevis tyst kring den pågående etniska rensningen. Den onda utvecklingen måste stoppas, annars utplånas en mångtusenårig tradition och historia i Irak vars rötter sträcker sig till civilisationens vagga mellan floderna Eufrat och Tigris.

Vilka åtgärder tänker ministern vidta i Sverige och i EU för att de kristna minoriteterna i Irak skyddas?