Antalet beväpnade assyriska grupper växer i Syrien och Irak. Hujada.com reder ut vilka grupperna är och vilka politiska grupper de är kopplade till.

Krigen i Syrien och Irak har fått assyrier att beväpna sig. Det finns idag fem kända grupperingar i Syrien och Irak som agerar som miliser. Här reder vi ut vilka dessa är.

Sootoro

Första beväpnade gruppen i Syrien med koncentration i staden Qamishly. Stöds av kyrkorna och lokalbefolkningen. Antalet krigare tros ligga runt tvåhundra personer. 

Sutoro

Kurdfinansierad grupp i Syrien tillhörande Dawronoye-sekten som lyder under PKK. Bröt sig ur Sootoro och motarbetar denna när tillfälle ges. Har anklagats för utpressning och misshandel mot assyriska bönder i nord-östra Syrien. Antalet medlemmar är okänt. 

Khabour

Medborgargarde i de assyriska byarna utmed floden Khabour i Syrien. Det är oklart om medborgargardet står under någon politisk grupps kontroll. Antalet medlemmar är okänt men torde inte överstiga 200 personer.

Dwekh Nawsha

Kurdfinansierad grupp i norra Irak som lyder under Assyrian Patriotic Party, som är öppet pro-Barazani. Nystartad med cirka fyrtio män. 

Zowaa

Nystartad väpnad gren till Zowaa (Assyrian Democratic Movement). Håller till i norra Irak och Nineveslätten. Antalet krigare är okänt.