Assyriska Kvinnoförbundet ville samla assyriska klassiska låtar, danser och lekar på ett lättillgängligt och attraktivt sätt. Resultatet blev en bok, med tillhörande DVD, som ingen assyrier bör vara utan. Linda Asmar har träffat Kima Isskandar för att tala om hur idéen blev verklighet.

Hallå där! Kima Isskander, projektledare för AKFs rykande färska bok och dvd ”Assyriska favoriter – sånger, danser och lekar”. Vad tycker du om slutresultatet?
– Jag är jättenöjd med det. Med tanke på förutsättningarna med begränsad budget och en del

problem med tidsplaneringen så blev det bra till slut. Det är som en guide i assyrisk kultur – när man inte har något att göra är det bara till att plocka fram den.

”Assyriska favoriter – sånger, lekar & danser”
kan beställas via Assyriska kvinnoförbundets
kansli: 
info@assyrianwomen.com. Boken
kostar 150 kr + porto.

När jag gick igenom materialet så kändes det som att förflyttas tillbaka i tiden till ett assyriskt läger fyllt med inslag av klassiska sånger, danser och lekar. Vad var er ambition med projektet?
– Vi har haft ambitionen att samla så många assyriska klassiska låtar, danser och lekar, på ett lättillgängligt och attraktivt sätt. Vi vill framförallt att assyrier som är födda i Europa, som kanske inte är lika bekanta med assyrisk kultur, ska upptäcka och förvalta det rika kulturarvet och stärka sin assyriska identitet. Bokens målgrupp är dansledare, musikledare, lägerledare och andra personer som arrangerar och leder olika delar av föreningarnas kulturella verksamhet.

Hur viktig är en sådan bok?
– Personligen tycker jag den är jätteviktig. Vad vi vet så finns det ingen som har gjort något liknande där assyriska sånger, danser och lekar är samlade i en och samma bok. Det har varit ett stort arbete att plocka fram allt – dels eftersom att mycket inte funnits dokumenterat och dels för att det som funnits varit väldigt utspritt och svårtåtkomligt. Boken är även viktig för att nå ut till andra folkgrupper som vill ta del av den assyriska kulturen.

Varför är det ingen som har gjort det tidigare?
– Det är förmodligen många som har egna dokument liggandes hemma, såsom gamla videoinspelningar från tidiga dansuppträdanden eller lägerverksamheter. Men det är inte mycket som är arkiverat och tillgängligt för allmänheten. Sen är det ju självklart enklare att arkivera och dokumentera material idag än vad det var förr.

Hur har ni gått tillväga för att samla informationen?
– Vi har fått ta hjälp av många utanför projektet. När det gäller sångdelen har vi fått stor hjälp av Hanibal Romanos som hade digitaliserat flera hundra assyriska låtar på sin dator. Till de låtar som vi inte hittat noter har vi fått ta fram egna med hjälp av musikern Elias Zazi. För lekdelen har vi till stor del utgått från den tyska boken av Israil Makko men vi har även intervjuat många av våra äldre som känner till lekarna från sin ungdom. Det allra svåraste var att hitta information till dansdelen.

Vad fick ni för reaktioner när ni intervjuade äldre assyrier som lekt, sjungit och dansat det som finns presenterat i boken och på dvd:n?
– Vi fick enbart positiva reaktioner. Jag frågade min farmor och hennes vänner en hel del om lekarna. De kunde inte sluta berätta, de blev jätteglada över att vi frågade.

Hur var det att spela in dvd:n med danserna?
– Det var riktigt kul. Vi bokade en hel dag med dansgruppen från Assyrien kulturcenter och filmade. Barnen gjorde en riktigt god insats med träning från tidig morgon till sen kväll. Det blev en hel del omtagningar men med hjälp av deras tränare Bethnahrin Hawshos coachning så gick det bra. Vi är nöjda med den, den lär ut danserna väldigt pedagogiskt och är inspelad på assyriska, svenska och engelska.

Hur kommer det sig att du gick med som projektledare?
– Det här är ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. När sedan ämnet kom till diskussion i Assyriska Kvinnoförbundets styrelse tog jag på mig ansvaret att leda projektet. På ett tidigt stadium bestämdes det att Shamiram Demir skulle vara redaktör för boken och hon tyckte också om idén precis som jag. Vi har tillsammans planerat och genomfört arbetet, som har varit kul. Det kändes som att jag var tio år igen.