Länge har Assyriska Föreningen i Södertälje varit mest känd för sitt fotbollslag Assyriska FF. Idag är föreningen på god väg att förverkliga en startelva även på den politiska planen. Bland de aktiva medlemmarna finns nämligen fyra kommunfullmäktige och en riksdagsledamot.

Äldsta assyriska föreningen i Europa bildades 1971 i en källarlokal i stadsdelen Ronna i Södertälje. Föreningen blev snabbt en naturlig mötesplats för stadens assyriska befolkning. Tre år senare startade man sin fotbollsverksamhet, som har haft en osannolik framgångssaga jämfört med de små resurser föreningen förfogar. På trettio år hade man hunnit spela en svensk cupfinal och dessutom kvalat in till allsvenskan. Som invandrarförening har man lyckats skriva en svårslagen historia.

Idag upprepas framgångssagan på den politiska scenen. Efter årets val har fem av föreningens aktiva medlemmar lyckats slå sig in i politiken, både på lokal- och riksnivå. Partikulören är en blandad kompott. Förutom socialdemokraten Yilmaz Kerimo på riksnivå har föreningen på lokalnivå Besim Aho (s), Sait Yildiz (v), Ninos Maraha (fp) och nybakte Daniel Danial (m). Danial fick beskedet igår då John Ridby avgick och Danial, som förste reserv, övertog hans plats. Det skall tilläggas att Kerimo även har ett mandat i kommunen, vilket innebär att föreningen totalt har fem röster i Södertäljes kommunfullmäktige och en röst i Sveriges riksdag.

Om föreningen fortsätter sitt engagemang är det inte omöjligt att man snart har en egen startelva på den politiska planen. Mig veterligen finns det ingen invandrarförening som har lyckats nå sådana framgångar inom sport och politik i Sverige. Frågan är om det finns en mer framgångsrik förening i världen?