I gårdagens mycket viktiga matchen mot Västerås tog Assyriska tre nya poäng. Laget vann med klara 4-0 och alla anfallare som fick spela gjorde mål. Göran Marklund gjorde ett mål och spelade fram till ett. Xhevdet Llumnica hade samma facit som Marklund och fick stående ovationer när han byttes ut. Ersättaren Andreas Haddad kom in och gjorde dessutom två mål på femton minuter. En ganska ny komponerad backlinje fick därtill hålla nollan. Med andra ord borde allting vara frid och fröjd för tränare Borgqvist än så länge?

På väg till arenan pratade jag med min vän om hur viktig denna match var. Men under diskussionen avbröt jag plötsligt honom och bad honom vara tyst ett tag. När jag sedan bröt tystnaden undrade jag om han inte fick samma känsla som jag fick om att det här samtalet redan ägt rum, och det flera gånger om. Inför varje match sedan premiären har vi pratat om hur ”vitalt” det är att vinna just den här matchen eller nästa eller den därpå. Efter slutsignalen springer vi direkt hem för att lusläsa tabellen och titta hur många omgångar det är kvar. Inget undantag för den här matchen alltså – varken före eller efter matchen.

I ärlighetens namn måste man ju säga att det ser bra ut för Assyriska. Man har allting i egna händer och bör alltså ta steget upp till Superettan om allt går som det ska. Att ha nio poäng ner till strecket med kraftig plusstatistik på målskillnaden borde därför skapa en tryggare känsla hos både fans och spelare. För trots stor speldominans för Assyriska, fanns en liten ängslan hos spelarna som påverkade spelet negativt under kortare perioder. Speciellt tänker jag på perioden efter Assyriskas ledningsmål och egentligen ända fram till Llumnicas förlösande 2-0 mål.

Att försöka hitta fel när man vunnit en match med fyra måls marginal kan verka petigt, men två års degraderingar sätter sina spår.

Annars ser jag att Borgqvist börjar sätta sin prägel på spelet. Spelarna kämpar betydligt mer och spelet börjar sakta påminna om spelet på Bårsta IP under ”Borkens” tid. Backlinjen spelade bollen lugnt och sansat mellan varandra tills en ”lucka” uppstod som man kunde utnyttja. Borta var alla långa bollar på Bengt. Nye Thomas Lekander fick agera vänsterback och gjorde det stabilt, dock var det lite virrigt ibland i det defensiva samarbetet med Aziz Corr-Nyang. Om det sen beror på att Lekander behöver tid att acklimatisera sig eller att det är Corr-Nyang som är totalt oberäknelig låter jag vara osagt.

Jag ställer mig klart positiv till värvningen av en vänsterfot som kan spela vänsterback som idag eller vänsterytter i framtiden. Utan konkurrens på sin position kan en spelare bli alltför bekväm och undermedvetet bli latare på plan. Till exempel hade Assyriska Martin Lorentzon och Tony Mahr avstängda. Ersättarna Elias Merkes och nämnde Lekander höll nollan ihop med ordinarie mittlåset. Vem startar nästa match? Eddie Moussa, som varit gjuten högerytter och varit bland de främsta i Assyriska, har verkat lite trött på sistone. Moussa kan därför behöva konkurrens på sin position för att inte stanna i sin utveckling. Lagkapten Marklund och Llumnica som börjat leverera på allvar, vet att det finns en hungrig Haddad på bänken som inte låter sig nöjas där. Haddad som leder den interna skytteligan kämpar för att återta sin plats.

All konkurrens är bra i laget, men bara så länge man sätter LAGET främst. Ingen spelare är större än laget – om han inte heter just Diego Armando Maradona – inga andra undantag. Fansen älskar förstås spelare som gör mål. Men supportrarna älskar faktiskt först och främst laget.

På söndag väntar ännu en ”mycket betydelsefull match”. Igen. Det är bara att konstatera att varje match är viktig, från det att serien startar till att det teoretiskt inte finns något att spela för.

För Michael Borgqvist gäller framöver mest att ha fingertoppkänsla när det gäller laguttagningen. Många spelare i form bäddar för lyx-problemet att välja mellan flera olika bra alternativ. Samtidigt ska han försöka stävja förekommande missnöje från de spelare som hamnat på bänken. Men vem tvivlar egentligen på ”Borkens” val av spelare? Det blir troligtvis de som han vet svettas och blöder mest för Assyriska.

BETYG:

Xhevdet Llumnica
Aziz Corr-Nyang
Göran Marklund