Islamister har tagit över stora delar av staden Mosul i Irak som angränsar direkt till Nineveslätten. Assyriska Riksförbundet har varit i kontakt med assyrier i Irak som förklarar vad som sker.

Assyriska Riksförbundet är i ständig kontakt med assyriska representanter i Norra Irak kring läget i området efter islamistiska gruppers övertagande av staden Mosul. Riksförbundets ordförande Afram Yakoub svarar här på frågor om läget. 

(Uppdateringar längst ner) 

Hujådå: Vad är det egentligen som har hänt?

Afram Yakoub:  Olika islamistiska grupper har efter ett halvårs förberedelser genomfört en blixtattack mot arméposteringar i Mosul och lyckats ta över stora delar av staden på mindre än två dagar. 

Vad innebär det för assyrierna som är kvar i Mosul?

– Antalet assyrier i staden var redan lågt efter allt som hänt där de senaste åren, de uppgifter vi får är att de flesta av det fåtal assyrier som fanns kvar i staden har lyckats lämna den. Vi har inte fått uppgifter om att några assyrier har dödats. Dock vet vi att det finns ett tiotal eller kanske hundratal assyrier kvar i staden. Telefonlinjerna i området fungerar inte längre så bra så det är svårt även för de som finns i närliggande städer att ringa folk inne i Mosul. 

Vad kan islamisterna göra med assyrier om de får tag på några?

– Islamisternas mål är inte specifikt assyrier eller lokalbefolkningen utan de fokuserar på att bekämpa armén. Den större faran för det fåtal kvarvarande assyrier är kriminella gäng och ligor som specialiserat sig på att kidnappa och döda assyrier och som nu kan operera fritt eftersom polis och militär dragit sig undan större delen av staden.

Är assyrierna på Nineveslätten hotade?

– Nej, det florerar många panikartade uttalande på facebook och andra ställen men dessa stämmer inte. Assyrierna på Nineveslätten är inte hotade tills vidare och vi ser ingen flykt från byarna och städerna där med anledning av det som sker i Mosul. 

Hur kommer det sig att Nineveslätten anses säker?

– För det första är islamisternas uttalade målsättning inte att expandera norrut eller österut utan söderut. För det andra finns en militär försvarslinje mellan Mosul och Nineveslätten som har förstärkts ännu mer under det senaste dygnet. Det är främst den kurdiska milisen som placerats där med tunga vapen eftersom kurdiska partier vill ta över Nineveslätten. Dessutom är byarna och städerna på Nineveslätten noggrant skyddade av assyrisk lokalmilis sedan flera år. Det ska mycket till för att islamisterna ska kunna penetrera området. 

Iraks premiärminister har sagt att alla som vill får beväpna sig, kommer assyrierna att hörsamma detta?

– Det finns diskussioner bland assyriska ledare i Irak sedan ett dygn tillbaka om att begära vapen och bilda en mer formell assyrisk styrka i Nineveslätten. Det är i nuläget mycket osäkert om detta blir av eller inte. Mycket beror på hur långvarig krisen blir. En del av den irakiska armén som flydde Mosul lämnade sina vapen i Nineveslätten och dessa vapen är nu i händerna på assyrier. Man har också utökat antalet beväpnade vakter i till exempel den största assyriska staden Baghdede. 

Vad gör Assyriska Riksförbundet i Sverige med anledning av situationen?

– Först och främst så försöker vi få förstahandsuppgifter för att veta vad som verkligen sker. Vi arbetar för att uppmärksamma svensk media på assyriernas situation. Beroende på vad assyrierna i Irak beslutar sig för kan det bli aktuellt med ekonomiskt stöd. Vi följer situationen kontinuerligt. 

Uppdateringar onsdag 12:00

– Uppgifter bekräftar att en assyrisk katolsk kyrka i Al-Wehda kvarteret i Mosul sattes i brand under tisdagen av okända. Kyrkan heter Qalb Al Maqdis.  

–  En assyrisk manlig student i 20 års åldern har kidnappats av okända i Kirkuk under tisdagen.

– Cirka 20 assyriska familjer som flytt Mosul finns nu i staden Alqosh. Andra familjer som flytt har sökt skydd i Nineveslätten eller i städerna i Norra Irak. 

– Läget i Nineveslätten uppges vara stabilt och invånarna rör sig som vanligt. 

Uppdateringar onsdag 18:00

– Läget på Nineveslätten är fortsatt stabilt och det tycks inte finnas någon direkt hotbild mot området enligt flera insatta assyrier som Riksförbundet har varit i kontakt med.

–  Islamisterna som tagit över Mosul har meddelat människor att de inte vill bli kallade ISIL eller ”Da’sh” utan bara ”thawar” det vill säga rebeller. De säger att de vill undanröja shiiternas styre över alla sunnitiska områden. 

– Säkra uppgifter inifrån Mosul gör gällande att ett meddelande om att ingen får röra ”de kristna” har ropats ut från stadens minareter under dagen på befallning av rebellerna.

– En assyrier som Riksförbundet varit i kontakt med meddelar att ett par av hans assyriska vänner från Nineveslätten åkte in till Mosul på förmiddagen och återvände utan att bli stoppade eller skadade. 

Uppdateringar onsdag 23:00

– Falska rykten sprids snabbt i den kaotiska situationen, speciellt på facebook och twitter. Flera assyrier har hört av sig till Riksförbundet under kvällen efter att ha hört att islamisterna har omringat den assyriska staden Baghdede på Nineveslätten. Detta stämmer inte. Riksförbundet har regelbunden kontakt med nyckelpersoner och alla personer i området som man talat med lämnar samstämmiga uppgifter om att livet fortgår som vanligt i Baghdede och andra assyriska samhällen på Nineveslätten.

–  Assyrian Aid Society i Irak meddelar att man under morgondagen kommer att dela ut förnödenheter till 250 assyriska familjer som flytt Mosul.

– Rykten om att fler assyriska kyrkor i Mosul ska ha satts i brand har inte kunnat verifieras och är troligtvis inte korrekta.

– I stort sett alla assyriska byar och städer i Nineveslätten och längre norrut har tagit emot assyriska flyktingar från Mosul. Assyriska kyrkor, skolor och kloster används på flera håll för att inhysa flyktingarna.

– Rapporter om att det assyriska S:t Behnamklostret ska ha tagits över av islamisterna stämmer inte heller. Klostret ligger i ett område där det nästan bara lever sunni-araber och olika beväpnade sunni-gäng har härjat i området långt före de senaste dygnens oroligheter. 

Uppdateringar torsdag 09:00

– Rapporterna från Nineveslätten berättar om en lugn natt och fortsatt inga stridigheter eller oroligheter på Nineveslätten.

– Kurder som bemannar de kurdiska partiernas kontor på Nineveslätten, främst tillhörande Barzanis KDP firade under natten med anledning av att de nu tror att Nineveslätten kommer ockuperas permanent av kurderna. 

–  Enligt sajten ankawa.com som har reportrar på plats har islamister beordrat assyriska kvinnor att bära heltäckande slöja. Detta uppges ha skett i byn Shamsiat som troligtvis ligger strax utanför Ninevslätten där en del assyrier lever. Islamisternas budskap ska ha varit att ”Vi avser inte att skada er kristna men kvinnorna måste täcka sig”. Ankawa.com uppger att en assyrisk kvinna ska ha blivit hotad att om hon inte genast bär slöja så kommer de att skjuta hennes man framför henne.

– Fortsatt inga rapporter om dödade eller skadade assyrier.

– Ankawa.com uppger att en armenisk kyrka i Mosul i kvarteret Hay Al-Wehde ska ha sprängts. Kyrkan höll på att renoveras sedan tidigare.

– Assyriska Riksförbundet ordförande uttalade sig i TV4 nyheterna under morgonen med anledning av oron för vad som kan hända.

– Tidningarnas Telegrambyrå (TT) citerar Assyriska Riksförbundet med anledningen av oron för assyriernas framtid i Irak. Se nyhetsbevakningen på Hujådå. 

 Uppdateringar torsdag 15:00

– En assyrier i huvudstaden Bagdad har dödats idag och två av hans bröder skadats efter att beväpnade öppnade eld mot de, uppger Ishtar-TV som operar inne i Irak. Bröderna drev en butik där de sålde alkohol. Detta är det första bekräftade fallet av en mördad assyrier sedan oroligheterna i Irak startade för tre dygn sedan. 

– Bnai Nahren, en grupp som nyligen brutit sig ur Assyriska Demokratiska Rörelsen (Zowaa) meddelar att de kommer utfärda ett uttalande inom kort och kalla på assyrierna att beväpna sig och bilda en milis på Nineveslätten. Detta blir i så fall första sådana uttalande från en assyrisk politisk grupp i Irak.

– Ankawa.com uppger att kurder har för första gången rest den kurdiska flaggan på en byggnad i assyriska staden Alqosh som ligger vid Nineveslättens norra spets.

– Ett meddelande på facebook om en präst vid namnet Najeeb som påstår att islamisterna håller på att slakta assyrier och har omringat staden Baghdede på Nineveslätten är ren lögn. Situationen på Nineveslätten uppges vara fortsatt stabil som hujada.com har rapporterat sedan tidigare. 

– Förbundsordföranden uttalar sig i rapport ikväll 19:30 och i Studio1 i Sveriges Radio 17:00 med anledning av oron för assyriernas framtid i Irak.

Uppdateringar fredag 13:00

– Uppgifter om att en kyrka i Mosul tillhörande Österns Assyriska kyrka ska ha bombats motsägs av Riksförbundets kontakter i området. Det som har hänt är att islamisterna har bombat ett hem bakom kyrkan tillhörande en officer i irakiska armén, uppger källor på plats till Riksförbundet. 

– Uppgifter på ankawa.com att islamisterna ska ha dödat och bränt två yezidier och en assyrier som fanns bland fångarna som släpptes ur fängelset i Mosul kan inte bekräftas av Riksförbundets kontakter. Däremot bekräftar man att två yezidier som var prickskyttar i irakiska armén i Mosul ska ha dödats under invasionens första dag. 

– I övrigt finns inga andra uppgifter om dödade eller skadade assyrier i Mosul eller i andra delar av landet. 

– Situationen på Nineveslätten är fortsatt normal uppger våra källor.

– Islamisterna har nu officiellt infört islamistiska sharialagar i Mosul. Den som röker kan till exempel få handen avhuggen som straff, uppger källorna. 

– Vivian Odisho, svensk-assyrier med släkt kvar i området var gäst under TV4:s morgonsändning. 

– Länstidningen i Södertälje följer idag upp med en artikel om den flyktingvåg som händelserna kan leda till.

– Rapport hade ett längre inslag om assyrierna i Irak under gårdagens 19:30 sändning där Riksförbundet kommenterade läget. 

– Detta är den sista uppdateringen. Hujådå återgår till normal publicering av nyheter.