Assyriska partier har i ett gemensamt utspel ställt krav på Bagdad och Arbil.

Sju assyriska partier i Irak gjorde gemensam sak under tisdagen och signerade en gemensam kravlista som riktas till bland annat Iraks premiärminister Haidar Al Abadi. Signeringen ägde rum i staden Ankawa i samband med en presskonferens. Det främsta kravet är att de irakiska politikerna ska fullfölja dåvarande irakiska regeringens beslut från januari 2014 om att Nineveslätten ska få egen provinsstatus. Det beslutet implementerades aldrig till följd av islamiska statens erövringståg som skakade hela Irak.

De assyriska partierna med Assyrian Democratic Movement (Zowaa) i spetsen tycks vilja tajma sina krav med befrielsen av Mosul. Staden förväntas falla i regeringsstyrkornas händer vilken dag som helst då ISIS försvar har börjat visa tecken på kollaps.

Att assyriska grupper så tidigt och tydligt nu ställer krav kan vara ett tecken på att dessa har uppfattat positiva signaler från Bagdad som man nu försöker formalisera. Till skillnad mot 2014 finns idag den lokalt förankrade och erkända styrkan Nineveh Plain Protection Units (NPU). Genom NPU har assyrierna visat att man vill och är beredda att axla ansvar för Nineveslätten tillsammans med övriga minoritetsgrupper i området. Även om styrkan inte riktigt kan hävda sig militärt ännu ger den en viktig signal och dess symbolvärde är stort för en minoritetsgrupp som inte längre litar på att andra ska erbjuda skydd.

Den gemensamma kravlistan som nu lagts fram är inte den första. Redan kort efter att Saddam Hussein störtats 2003 deklarerade 12 assyriska grupper en gemensam kravlista. Då som nu var det främsta kravet en egen provins på Nineveslätten.

Nineveslätten ingår idag i sunni-dominerade Nineveprovinsen med Mosul som provinshuvudstad. Om eller när Nineveslätten får egen provinsstatus blir området den 19:e provinsen i landet och staden Baghdede som även kallas Qaraqosh eller Hamdaniya förväntas bli dess provinshuvudstad. Assyrierna utgör den dominerande etniska gruppen i den förväntade provinsen. Assyrier och yazidier utgör tillsammans över femtio procent av Nineveslättens invånare.