Turkiets premiärminister har lovat Istanbuls assyrier att de ska få bygga en ny kyrka. Det blir i så fall den första nya kyrkan i Turkiet sedan republikens grundande 1922.

Under de senaste dagarna har turkisk media rapporterat flitigt om löftet från premiärminister Ahmet Davutoglu som han gav till biskopen för assyrisk ortodoxa kyrkan i Istanbul. Löftet kom under ett möte mellan Davutoglu och religiösa ledare för minoriteterna i landet den andra januari. När turen kom till den assyrisk biskopen bröt premiärministern in och sa: ”Jag vet vad du vill ha. Låt mig meddela det innan du säger det. Vi kommer att ta de nödvändiga åtgärderna för att lösa kyrkobygget”, skrev tidningen Daily Sabah. 

Trots att tillståndet att bygga kyrkan kom 2013 har församlingen inte kunnat gå vidare med planerna. Den mark som man tilldelades innehåller nämligen gravar från en äldre katolsk kyrka och kräver ett speciellt tillstånd av myndigheterna. Enligt Davutoglu ska problemen nu alltså lösas.

Den nya kyrkan kommer att ligga i Yesilköy-distriktet och beräknas kosta 1,5 miljoner dollar. Arkitektfirman som har ritat kyrkan åkte till staden Mardin i turkiska Assyrien för att studera arkitekturen där. Majoriteten av Istanbuls 18000 assyrier har sitt ursprung från Mardin. 

Samtidigt fortsätter den juridiska dragkampen mellan stiftelsen för Sankt Gabriekklostret och den turkiska staten. Majoriteten av klostrets mark är ännu inte återlämnad.