Assyriska kom hem från lägret söndag morgon. Redan på måndagskvällen, spelades en träningsmatch mot Sirius som svarade för en bra säsong i förra årets Superettan. Det kanske var resan och semesterkänslan från lägret som spökade i första halvlek där Sirius gick till halvtidspaus med en uddamålsledning. Andra halvleken bjöd på ett helt annat spel från hemmalaget och fyra mål. Det blev äntligen vinst för Assyriska som vann matchen med 3-2.

När Assyriska kommit hem från lägret hoppades man att det var dags att finslipa den tilltänkta startelvan. Det var ju ändå bara två matcher kvar till premiären. När laget kom ut kunde man ännu en gång se en elva som var formerad på ett sätt som bara kan förklaras med skador. Fredrik Samuelsson spelade mittback, vilket är okej då han spelat på den positionen under sin tid i Örebro SK. Lamin Conateh spelade högerback istället för Martin Lorentzon som alltså flyttades upp i banan till högerytter. Mattias Genc fick starta på topp tillsammans med oersättlige Göran Marklund. Till sist men inte minst fick vi se en av de två nya brassarna som blivit klara precis innan transferfönstret stängt.

Alessandro Silva Perreira, eller kort och gott ”Alex”, svarade för en intetsägande första halvlek, där han mest visade att han ville anfalla hellre än att behålla sin försvarsposition. Jag vill undvika att analysera en spelare efter bara en match, men jag kan säga att hans spel värmde publiken i andra halvleken. I hans vänsterdoja har vi fått ett mycket bra anfallsvapen vid fasta situationer. Förutom hans fina frispark som betydde 3-2 till Assyriska, har nu laget fått hörnor värda sitt namn. Om någon kommer ihåg Stefan Batans inlägg så vet ni vad jag menar. Enda skillnaden är, och det är en väsentlig skillnad, att Batan inte hade samma precision i sina inlägg.

Marklund utgick efter bara dryga halvtimmen i första halvleken, men rapporterna säger att det ”bara” var en förkylning. Tränarparet bytte in Elias Merkes. Dennis Östlundh utgick i halvtid på grund av känningar i ljumskarna och bytte då med Narsai Chaba. Dessa rockader gjorde att Lorentzon flyttades upp i anfallet bredvid Genc. En position som inte är ovanlig för Lorentzon, som startade karriären som anfallare. Med sju (!) försvarare på plan, med lagkaptenen och vice lagkaptenen utbytta och ett underläge med 1-0 trodde jag inte på någon vändning. Speciellt inte med tanke på hur spelet såg ut under första halvleken där Assyriska visserligen visade prov på några fina omställningar, men mestadels spelade omständligt.

Fyrtiofem minuter senare hade Assyriska vänt matchen efter mål av tre försvarare. Lorentzon visade att gamla takter sitter i. Merkes fick äntligen utdelning på en av sina offensiva utflykter och så ovan nämnde ”Alex” som fick avgöra matchen med en konstspark á la Maradona. Den nykomponerade elvan visade alltså att det, trots många röster om värvningar, finns konkurrens och kvalitet på bänken. En sak man ska komma ihåg dock är att Sirius bytte ut hela sitt mittfält mellan minut 58 och minut 81. Det var också då vändningen började och avslutades.

Några saker som blev tydligare under matchens gång: Fredrik Samuelsson skall spela back om han skall vara på plan i den form han är just nu. Jag tänkte inte ens på att den tidigare hårt kritiserade Filip Bergman var på plan, vilket betyder att hans formkurva fortsätter att peka uppåt. Att placera Conateh på högerkanten må vara mindre ”riskfyllt” när denne gör sina utflykter, men Assyriska förlorar samtidigt mycket i huvudspelet försvarsmässigt; Mattias Genc kanske inte är supersnabb, men han använder huvudet. Han låg bakom flera av farligheterna mot Sirius. Assyriska saknar sina ”ordinarie” kantspringare, Eddie Moussa och ”Azizou”. Det spelar ingen roll vart tränarna placerar Lorentzon, resultat får de ändå.

Till sist kan vi konstatera att värvningen av fransmannen Gerald Forschelet kommit av sig. Styrelsen valde att avstå hans tjänster…för tillfället.