I slutet av december brann Assyriska Namrodföreningens lokal i Skövde. Nu har man stort hopp om att kunna bygga en ny större lokal och få igång verksamheten igen.

Det var tidigt på morgonen den 17 december som föreningslokalen brann ner till grunden. Larmet kom kl. 03.24 efter att någon hade kört förbi och sett branden. När brandkåren kom till platsen gick byggnaden inte längre att rädda. Brandmännen koncentrerade sig i stället på att hindra branden att spridas till omkringliggande byggnader.

”Bara ett rykande skal kvar” löd rubriken i Skövde Nyheter. Föreningsmedlemmarna vittnade om vilken chock branden var och om alla aktiviteter inför helgen som nu inte kunde genomföras. Polisen misstänkte att branden var anlagd.

– Polisen har nu gripit tre personer misstänkta för mordbrand eller medhjälp till mordbrand, berättar Kenny Yokhanna. En av dem är häktad, medan två är begärda häktade. Polisen har inte berättat om vad som skulle kunna vara motivet. Det går en massa rykten, men det är onödigt att spekulera.

Det är inte första gången föreningens lokal har blivit utsatt för mordbrand. År 2006 skedde samma sak, men genom att en förbifarande fick syn på branden i tid och larmade brandkåren blev skadorna då begränsade. Ingen person blev dömd för den branden. Den här gången har de som nu misstänks kunnat gripas på grund av bilder från en övervakningskamera i närheten.

Medlemmarna börjar komma över den första chocken och ser framåt. Försäkringsbolaget ersätter förlusterna och har i samarbete med föreningen gjort upp konkreta planer för att bygga en ny, större lokal.

– Alla här vill att vi ska bygga nytt, säger Kenny Yokhanna. Den gamla lokalen rymde 250 personer. Nu siktar vi på en lokal som tar det dubbla. Bygglovsansökan är inlämnad; när vi fått lov startar vi. Vi siktar framåt.

Assyriska Namrodföreningen är en av många föreningar runtom i landet som ingår i Assyriska riksförbundet.