”Många kanske tror att jag har nått min position över en natt men jag har kämpat och slitit i många år innan jag hamnade här. Den viktigaste nyckeln till framgång är utbildning”, sa Ibrahim Baylan vid integrationsseminariet i Assyriska föreningen i Göteborg.

Baylan berättade om sin långa kamp för att kunna klättra och nå en position i det svenska samhället. Han nämnde hur hans första levnadsår med hjärtproblem i den assyriska byn Saleh, i sydöstra Turkiet, präglat hans fortsatta liv.

– Jag särbehandlades positivt och fick i ung ålder – innan mina jämnåriga vänner – lära mig läsa och skriva assyriska i byns klosterskola. Där och då sattes grunden för mitt stora intresse för studier, sa han och berättade om hans studieår på Umeå universitet innan han började med politik och så småningom blev skolminister.

– Utbildning är det viktigaste vi har. Innan jag valde att studera så jobbade jag på restaurang och stekte hamburgare men så kom jag till ett vägval. Jag tänkte, är det verkligen det här jag vill göra?

Även Feryal Mentes som idag jobbar som domare vid Södertörns tingsrätt, betonar vikten av utbildning.

– Det är studierna som har lett mig till mina olika val. Vi har fantastiska utbildningsmöjligheter i Sverige. Och man behöver inte ha hela vägen utstakad från början. Ibland, när man är mitt i allt, vet man inte vart man är påväg, men våga chansa och var lyhörd, sa hon.

Mentes betonade även vikten av att ha bra människor runt sig.

– Omge dig med bra personer som inger hopp och mod – och som tror på dig.

Ibrahim Baylan, som lämnade seminariet i förväg för en stundande middag med årets nobelpristagare senare på kvällen, avslutade med följande hälsning:

– Så länge man tror på det man gör så kan man klara det mesta.

Del tre:

”De trodde jag var städare och gav mig papperskorgen”

Läs artikel tre från integrationsseminariet där den undersökande journalisten Nuri Kino berättar om hur han behandlades vid hans första kontakter med svensk media. Och om ryggkirurgen Addad Baranatos strategi för att bli bättre än sina klasskamrater.

Linda Asmar