Efter många års kamp med otaliga möten och övertalningskampanjer fick så Assyriska en helt ny fotbollsarena år 2006. Arenan har blivit ett stort lyft för spelare, ledare och hela organisationen. Men hur har publiken trivts på den nya arenan? Inte så bra. Orsaken beror inte bara på de sportsliga resultaten, utan även på en byggnadsmiss som kan få publiken att förfrysa, även under svenska sommarmånader.

Som publik kan man snabbt konstatera att man har haft svårt att njuta av den konst som fotbollen ändå är. Och detta har inte enbart med de sportsliga resultaten att göra, utan här har även bygget spelat en central roll. Det har visat sig att, om man väljer att sitta, på den största läktare får man räkna med att förfrysa en och annan kroppsdel. Inte nog med att läktaren befinner sig i skugga året om, blåser det helvetets kallaste vindar från i princip alla håll. Senaste hemmamatchen spelades den 3:e juni, en dag som dittills var den varmaste på året, var man ändå tvungen att ha på sig två lager kläder för få behålla en acceptabel kroppsvärme. De ingenjörer som tog fram planritningen verkar inte ha känt till Abraham Maslows behovspyramid från 1943. Där står det klart att värme är ett av de grundläggande mänskliga behoven. Denna miss måste åtgärdas om man är mån om att behålla och, eventuellt, öka sin publiksiffra.

När det gäller de sportsliga resultaten, har en övervägande majoritet av matcherna spätt på den kyla som vädrets makter bjudit på. På de tjugo hemmamatcher, som Assyriska hittills spelat på den nya arenan, har Assyriska endast tagit EN komfortabel seger – 5-0 segern mot Gröndal. Övriga matcher har varit rena nervkrig som lämnat supportrarna i ett tillstånd på gränsen till nervsammanbrott. Nu talar jag inte enbart om de matcher som Assyriska tappat poäng på. Där är det naturligt att man lämnar arenan i ett zombie-liknande tillstånd och svär heligt på att detta var den sista matchen man skulle utsätta sitt psyke för denna säsong. Nej, jag talar faktiskt om att även segrarna har varit påfrestande draman. Med varning för traumatiska flashbacks, kommer här en snabb resumé av samtliga segrar på den nya arenan:

Superettan – IFK Norrköping 2-0
Premiär på den nya arenan och besök av anrika IFK Norrköping. Till en början ser Assyriska riktigt heta ut, men det är IFK som får en tidig straff, som erland Hellström räddar. Sedan gör Göran Marklund ett drömmål när han skjuter in bollen, ribba in, från långt håll. Efter målet är det dags för IFK att köra över Assyriska och har endast otur med avsluten. Publiken väntar ängsligt på kvitteringsmålet, men Assyriska lyckas säkra segern, i 88:e minuten, när Mahmoud Hejazi nickar in bollen på mållinjen.

Superettan – GIF Sundsvall 1-0
Ett turligt mål av Pierre Bengtsson, som troligen vill göra ett inlägg, i 35:e minuten och sedan följer en orgie av missade chanser för Assyriska och flera farligheter för Sundsvall. Inget skönspel direkt. Här blev David Durmaz långtidsskadad.

Superettan – Landskrona BoIS 2-1
Assyriska ligger först under, men lyckas kvittera och sedan också vända i 81:a minuten. Toompuu segerskytt.

Superettan – Åtvidaberg 2-1
Återigen hackar spelet för hemmalaget i en match med väldigt lågt tempo. Visst går hemmalaget till en 2-0 ledning, men spelet lämnar mycket att önska. Det är virrigt och omständligt. Publiken känner hela tiden att vad som helst kan hända. Och när så Åtvidaberg reducerar till 2-1 i 92:a minuten är Assyriskaspelarna i chocktillstånd. De minns mycket väl hur de släppt in två mål på övertid i 2-2 matchen mot Mjällby.

Superettan – Qviding 3-2
Vem har glömt denna match? Assyriska leder med 3-0 i halvtid. Qviding spelar upp sig, reducerar till 3-2 och har flera chanser till kvittering. Erland Hellström skadar sig på övertid. Alla byten är gjorda och Göran Marklund drar på sig målvaktshandskarna och räddar en nick, precis innan domaren hinner blåsa av matchen.

Superettan – Umeå 2-0
Trots stort poängbehov, i Superettans bottenstrid, öppnar Assyriska väldigt segt och ängsligt. Assyriska visar upp ett slarvigt passningsspel och är helt ofarliga vid fasta situationer. Assyriska tar visserligen ledningen i 33:e minuten, men blir sedan passiva och tillåter Umeå flera försök att kvittera, bland annat en ribbträff och farligheter som är nära att få publiken att sätta hjärtat i halsgropen. Erik Sundin säkrar segern först i 94:e minuten.

Div 1 – Skiljebo 2-1
Även här sitter segern långt, långt inne. Dennis Östlundh är den som avgör i 86:e minuten och publiken är mer lättad än glad.

Div 1 – Gröndal 5-0
Promenadsegern som är det enda undantaget. Det här är nog enda gången som publiken lämnat arenan i rent glädjerus.

Div 1 – Valsta Syrianska 1-0
Dennis Östlundh ger Assyriska ledningen i 24 minuten och sen är det, ännu en gång, ett krampaktigt, ängsligt Assyriska som är ineffektivt. Missar ett antal chanser, medan Valsta nickar i ribban och får ett bortdömt mål för offside. Publiken är återigen frustrerad.

Bygget blev kanske en lyckoträff för spelare och organisation, men för publiken har den endast skapat en stor längtan till Bårsta IP. En arena som saknade alla de nödvändiga faciliteterna och som inte kunde användas året om, men som ändå hade charmen, miljön och framför allt värmen. Vi får inte heller glömma den roll som Bårsta IP spelade för de sportsliga resultaten. Det är många tränare, däribland nuvarande Assyriskatränaren Peter Lenell, som hävdat att just Bårsta IP, med dess närhet till publiken, skapade en tät stämning som motståndarna hade svårt att klara av. Av detta finns intet på den nya arenan.

För ett par år sen stämde italienska Napolis supportrar sitt eget lag för psykisk misshandel. De menade att lagets spel åsamkat dem så mycket psykiskt lidande att de ville ha skadestånd. Efter en grundlig utredning dömde en EU-domstol till supportrarnas fördel och de fick ut 1000 euro var. Frågan är om inte Assyriskas supportrar snart kvalificerat sig för ett liknande skadestånd.