Eller som det heter på assyriska; ”Tawdi li gudo suryeyto d’Assyriska!” Gästkrönikören Nemrud Kurt tycker att man inte kan göra annat än att tacka Assyriska FF, laget i våra hjärtan, för säsongen som gått. Vistelsen i norrettan blev kortvarig och nu är Assyriska tillbaka i eliten.

Skytteholms IP, den 22 april 2007. En iskall söndag står Assyriska FF:s supportrar på läktaren och en gemensam röst tycks tala: Vi är här för att vinna serien och komma hem igen. På konstgräset ett par meter bort står elva män, rustade till tänderna för att infria fansens krav. En av dessa män heter Dennis Östlundh, han har nummer åtta på ryggen och en kaptensbindeln runt armen. Han vet att det är honom mycket hänger på. Han vet att det är han som ska leda klubben hem igen. Och som den vinnare han är visste han nog redan då att det skulle gå vägen.

Assyriska gick segrande ur denna match mot Vasalund/Essinge med 1-0 men spelet lämnade mycket att önska. Skiljebo slogs ner på hemmaplan efter att kapten Östlundh avgjort i slutminuterna och veckan senare satte Xhevdet Lumnica det enda målet borta mot Östersund. Men spelet fungerade fortfarande inte. Och det var just detta som gjorde att Assyriska FF skulle komma hem. Man klarade av att göra något som man tidigare hade otroligt svårt med; man vann matcherna utan att briljera och visade upp en hög lägstanivå som befäste förstaplatsen. Urladdningen mot Gröndal i nästa omgång visade att detta lag var på rätt väg. På rätt väg att komma hem igen.

De rödvita hade tagit full pott och begav sig nu mot Vilundavallen för att tampas mot Väsby United i seriefinalen. Klockan tickade på 94 och ställningen var 1-0 när bollen bombades in i nätmaskorna på frispark av en Assyriska-spelare. Han hade nummer åtta på ryggen och kaptensbindeln på armen. Dennis Östlundh räddade poäng och glädjen var total.

Och så var det då dags. Derbyt. Derbyt med stort D. Derbyt som för vissa handlade om liv och död. Derbyt där Södertäljes två bästa fotbollslag skulle drabba samman på Jallavallen.
Två nickmål gav Syrianska ledningen innan Andreas Haddad reducerade. Därefter startade forceringen mot SFC-målet. Andi Toompuus rungande volleyskott och Lumnicas gyllene läge var Assyriskas bästa chanser men kvitteringen uteblev. Syrianska firade och Assyriska deppade men dagarna därpå belv det ombytta roller sedan det visat sig att fyra spelare i SFC inte hade licens att spela. Segern tilldelades Assyriska som fortsatte på den inslagna vägen mot Superettan.

Tre segrar på de fyra kommande matcherna innebar att Assyriska vägrade släppa förstaplatsen men nu började problemen komma. Forward blev det första laget att plocka tre poäng mot serieledarna och efter 2-3 hemma mot Umeå var Assyriska ur balans. Bottennapp borta mot Timrå och ny förlust mot Umeå gjorde att tränare Peter Lenell sparkades och vem kom in om inte allas vår egen Michael ”Borken” Borgqvist. Och i samma moment som Borken tog över tränarsysslan klev en ny frälsare in i rampljuset. Han heter Göran Marklund och är kallad Sveriges näst bästa forward av sin anfallskollega Andreas Haddad.

Marklund tog överÖstlundhs kaptensbindel och frälste Assyriska i toppmötet mot Forward med två baljor och sedan slogs Falun och Västerås SK ner. Broderderbyt mot Valsta Syrianska slutade med hemmaseger på Midgårdsvallen men det hindrade inte Assyriska från att fortsätta sin väg hem igen. Inte ens en onödig förlust i säsongens andra derby hindrade de vita. Assyriska tog fyra raka segrar däribland en 3-1-seger mot Väsby efter hattrick av kung Marklund. Den 30 september tog man klivet efter 4-2 hemma mot Östersund. Och så tog det slut.

Assyriska FF toppade division ett norra från första till sista omgången och visade att man inte hör hemma här, att man tillhör eliten och att man är Södertäljes bästa lag. Ett år i denna serie gjorde oss gott. Kvalförlusten mot Bunkeflo blev en väckarklocka och nu stundar ljusare tider för Assyriska. När avancemanget till Superettan blev klart stormade fansen planen och firade tillsammans med spelarna. Det var länge sedan man fick glädjas på det sättet på plats. Som man hade förtjänat detta!

Där nere på planen den 30 september 2007, när Assyriska säkrade biljetten hem till Superettan, ljöd tusentals röster och en otrolig glädjeyra ägde rum. Där nere på planen sjöng och dansade tusentals supportrar, där nere på planen fanns Elias Merkes, han som slagit sig in i startelvan och överglänst nästan alla; Andi Toompuu, han som varit årets genomgående bäste spelare och visat hjärta, vilja och målfarlighet för de högre divisionerna; Aziz Corr-Nyang som slet publiken mellan hopp och förtvivlan varje gång han fick bollen; Göran Marklund som gått från general till konung; Xhevdet Lumnica som hade gjort allt rätt utom mål; och där nere dansade Dennis Östlundh, med nummer åtta på ryggen men utan kaptensbindel. Den bar Göran Marklund men det spelade ingen roll. För detta år hade alla involverade i klubben varit lagkaptener och anfört laget hem igen: Spelare, ledare, supportrar, sponsorer.

Zelge fans ska ha ett lika stort tack som spelarna, ledningen har skött sig utmärkt och hämtade helt riktigt in Borken. Alla med ett hjärta brinnande för Assyriska FF ska ha en bit av kakan.

Tack till Assyriska FF och tack till alla som är engagerade i denna charmiga klubb. Att vi tillsammans stod i aprilkylan på Skytteholms IP och väntade, ömsom bävande och ömsom laddade, på att säsongen skulle sparka igång var inte förgäves. Nu är vi hemma igen. Superettan. Grattis Sverige, vi är tillbaka, starkare än någonsin! Återigen: Tawdi li gudo suryeyto! Tihe Assyriska!

Säsongens…


…hetaste: Göran Marklund
Generalen blev kung när han stänkte in mål, spelade fram och gjorde allt rätt. Vill inte ens tänka tanken på vad en frisk Marklund hade uträttat i derbyt. Har nyligen förnyat sitt kontrakt och det är vi givetvis glada över.

…kyligaste: Tony Mahrs vänsterfot
Bristande speltid till trots, Tonys beryktade vänsterfot fick vi inte se röken av. Han gjorde i allmänhet ingen bra säsong och det är tveksamt om han är kvar till nästa år.

…klippa: Andi Toompuu
Truppens mest givne spelare. Efter att ständigt ha flyttats runt på olika positioner visade Andi att det är defensiv innermittfältare han ska vara. Och som han spelade! Krigade kopiöst, visade en enorm vilja och satte dessutom flera bollar i nätmaskorna. Ser fram emot ännu en säsong med Andi.

…trollkarl: Aziz Corr-Nyang
Vänsterkantens slickare trollade bort motståndarna, publiken och även sig själv. Gjorde det svåra enkelt och det enkla svårt. Har en besynnerlig teknik men alltjämt en skön lirare

…mål: Xhevdet Lumnica (Assyriska-Västerås: 4-0, 2-0-målet)
Elias Merkes slog ett hårt inlägg längs backen som Xhevdet tog emot, tog ner och gjorde en så kallad Cruyff-fint; han svepte bollen bakom sitt vänstra ben med en läcker vändning.
Två försvarare störtade mot honom men han gjorde bort båda med en fenomenal tvåfotsdribbling och störtade emellan dom. Pang med högern, retur, och pang med vänstern. Mål och extas.

…mål II: Göran Marklund (Assyriska-Väsby: 3-1, 2-0-målet)
Får bollen i utkanten av straffområdet och lobbar den mäktigt över den gode Thudin i Väsby-målet. Det finns bara en Marklund.

…stjärnskott: Elias Merkes
Med sin aggressivitet, vilja och stora hjärta slog sig Elias Merkes in i startelvan och spelade till sig en ordinarie plats. Blommade ut och är nu redo för Superettan. En blivande backgigant.