Misshandeln av flera assyriskaspelare på fotbollsplanen efter gårdagens kvalmatch har väckt stor anstöt bland den breda allmänheten. Hujada.com har talat med de båda inblandade klubbarna för att få deras perspektiv på händelserna.

– Djurgårdssupportrarna har all anledning att glädjas och då väljer en del av dem att manifestera det på detta vis. Det vi sett, att spelare blir angripna och misshandlade på fotbollsplanen, är helt oacceptabelt och ett stort bakslag för svensk fotboll, säger Robil Haidari, informationsansvarig hos AFF.

Han menar att det som skett måste komma att påverka säkerhetsarbetet inom sporten i framtiden. Anmälningar är upprättade på plats av poliser som också talat med de berörda spelarna. Mot bakgrund av den kamerabevakningen skedde hyser polisen gott hopp om att få fast gärningsmännen.

– Vi har förtroende för polisens arbete, men det kan i sammanhanget ifrågasättas att supportrarna överhuvudtaget kan ta sig in på planen. Det är en stor brist och ett misslyckande. Vem som ska belastas för det kan inte jag avgöra men helt klart så har säkerheten fallerat, säger Haidari. 

Även från Djurgårdens sida ser man beklagligt på det inträffade.

– Det är ledsamt, olyckligt och så onödigt. Det varken får eller ska inträffa. Som arrangörer ser vi allvarligt på detta, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig vid Djurgårdens IF.

Han menar att det är de djurgårdssupportrar som tagit till våld som själva ska bära ansvaret för sitt handlande.

– Vi har vid säkerhetsarbetet kring kvalmatchen utgått från olika scenario och därefter anpassat säkerheten utifrån detta. Däremot kan vi inte styra individer, säger Jonsson. 

Han berättar att en stormning av planen från supporterhåll var väntad och inräknad i säkerhetsarrangemanget. Staket runt läktarna valdes bort på grund av att de skulle kunna rasa och innebära en skaderisk för de i publiken som skulle rusa in på planen.

Enligt Jonsson ska båda lagens spelare, ledare och matchfunktionärer ha fått instruktionen att springa in i omklädningsrummen efter matchslut. Därmed lägger han också över en del av skulden på AFF och de spelare som misshandlades.

– Jag är besviken över att alla inte sprang in till omklädningsrummen. DIF har ett arrangörsansvar som innebär att inget av denna typ ska hända men alla tre parter, DIF, AFF och polisen bär ett ansvar i det som hänt. Det innebär dock inte att supportrarna har rätt att ta till våld på något sätt, säger Jonsson. 

Uppgifter till Hujada.com ger vid handen att dessa instruktioner, att springa mot spelargången vid matchslut, ska ha kommit till AFF-ledningen så sent som minuterna innan matchstart. Stämmer uppgifterna så är det synnerligen besvärande med ett meddelande så nära inpå en så pass viktig match.

– En särskild grupp ordningsvakter hade ockå till uppgift att skydda spelare, ledare och matchfunktionärer vid matchens slut, säger Jonsson. 

Mot bakgrund av det framstår det som märkligt hur flera assyriskaspelare ändå kunde bli omringade av inrusande djurgårdssupportrar för att sedan bli attackerade och misshandlade av dessa.

Det ska tilläggas att den särskilda vaktgrupp som Jonsson nämner inte syntes av på planen strax efter matchen när assyriskaspelarna överfölls. Inte heller vid en granskning av TV-bilder så syns några vakterna till på planen.

Jonsson medger dock att det kan ha förekommit brister i planeringen, att felaktiga beslut kan ha tagits samt att man kanske borde ha ökat den polisiära närvaron. 

– Detta är något DIF som arrangörer nu måste gå igenom, säger Jonsson.

Parallellt med polisens undersökningar kommer även DIF att försöka fastställa identiteten på våldsverkarna. Syftet är att stänga av dem från matcher i framtiden.

– Dessa personer hör inte hemma på en fotbollsarena, avslutar Jonsson.

Svenska Fotbollsförbundets matchdelegater på plats har uppmärksammat vad som skett. Vad reaktionen från fotbollsförbundet blir återstår att se. 

[FOTNOT: Artikeln uppdaterades 091109]