Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger till DN idag att en framtida S-regering kommer att ta tag i folkmordsfrågan på regeringsnivå.
– Vi kommer att göra det trots hårt motstånd från Turkiet, säger Ahlin.

I DN artikeln säger Ahlin bland annat: ”Vi anser att den nuvarande regeringen ska hörsamma det beslut som redan finns. Om de inte gör det kommer en framtida socialdemokratisk regering att ta beslutet efter sedvanlig beredning”. 

Beskedet välkomnades under dagen av Assyriska Riksförbundet i ett pressmeddelande till svensk och turkisk media.

– Vi är övertygade om att Sveriges viktigaste stöd till Turkiet är att stå fast vid att EU-kandidatlandet måste erkänna folkmordet och göra upp med sin historia. Socialdemokraternas ställningstagande välkomnas av över ett hundra tusen nysvenskar som lider av följderna av folkmordet, skrev ARS i pressmeddelandet.

Efter Riksdagens erkännande av folkmordet på assyrierna 2010 har regeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen öppet deklarerat att man inte kommer att göra utrikespolitik av frågan.

Under sitt statsbesök i Sverige som avslutades igår uttryckte den turkiske presidenten tillfredsställelse över regeringens hållning och kritiserade Riksdagsbeslutet inför en mindre grupp riksdagsledamöter.