Religion och ursprung spelar ingen roll – hon kämpar för mänskliga rättigheter. När Zeynep Tozduman besökte Assyrien kulturcenter i Botkyrka var hon tydlig med sitt budskap:
– Varje övertramp som Turkiet begår på assyrierna är ett övertramp på mig och på hela mänskligheten.

Människorättsaktivisten Zeynep Tozduman från Turkiet visste inte mycket om den assyriska folkgruppen tills för några år sedan. Det var i samband med att den turkiska staten i slutet på 2008 påbörjade sina försök att konfiskera mark från Mor Gabrielklostret som Tozduman fick upp ögonen. Där och då började hennes kamp för att uppmärksamma Turkiets diskriminering mot landets minoriteter i allmänhet och assyrierna i synnerhet.

– Jag är kvinna, jag är mamma, jag är människa. Det spelar ingen roll att jag är turk och att ni är assyrier, varje övertramp som Turkiet begår på assyrierna – och på andra folkgrupper – är ett övertramp på mig och på mänskligheten. Jag känner ett ansvar att göra något, säger hon.

Zeynep Tozduman är ursprungligen från Kreta men familjen flyttade till Izmir där hon var med och startade en assyrisk förening. Det var även hon som var en av initiativtagarna till att starta en namninsamling mot Mor Gabriel-förhandlingarna.

– Turkiet vill inte ta hand om Mor Gabriel för det ger dem inget. För dem är det likställt med att ta hand om Beth-Nahrin. Mor Gabriel är er heder och er stolthet – inte bara ekonomiskt utan även kulturellt. Ni måste föra vidare arvet till era barn.

Tozduman betonade ett par saker som hon menar kan förbättra situationen för minoriteterna i Turkiet.

– Det första är språkliga rättigheter. Minoriteterna måste få utöva sina språk. Det andra är fri media. Ni behöver fri media där ni kan göra er röst hörd och granska makten.

Tozdumans besök på Assyrien Kulturcenter, AKC, var välbesökt och det var många åhörare som hade frågor att ställa till henne. Flera berättade att de är flitiga läsare av hennes debattartiklar i turkisk media. En av dem är AKC-medlemmen Aziz Hawsho:

– Jag brukar läsa hennes texter – hon skriver mycket på internet. Hon brukar skriva om solidaritet med sårade folkgrupper, säger han.

Zeynep Tozduman har även föreläst på Assyriska kulturhuset i Göteborg, Jönköping och Linköping. 

Linda Asmar