Assyriska avfärdade dagens motståndare, Falu BK, synnerligen effektivt. Dryga halvtimmen in i matchen lyste resultattavlan redan 3-0 för hemmalaget. Trots att det går fort i modern fotboll och många spelare och ledare i högre divisioner säger att en 3-0 ledning är svår att spela med, får ni som inte var på matchen idag, verkligen ta mig på orden – matchen var helt avgjord redan då.

Efter det snöpliga kvitteringsmålet på stopptid i mötet mot Västerås SK i torsdags fanns en oro om Assyriskas spelare kunnat fokusera vidare på dagens match mot Falun eller ej.
Jag behövde dock inte fundera speciellt länge när väl matchen kom igång. Den höga press som Assyriska satte på motståndarna betalade sig direkt. Assyriska vann bollen högt upp i banan gång på gång. Första halvleken var helt lysande överlag, med många fina kombinationer främst på högerkanten där Lorentzon och Moussa verkade ha hur många alternativ som helst att ta sig förbi på. Bollen spelades med ett och två tillslag genom innermittfältarna Östlundh/Toompuu till anfallarna Haddad/Brewah och tillbaka till kantspelarna Moussa och Forschelet igen. De få gånger som det blev stillastående i mittfältet kom en perfekt långboll från backlinjen direkt till anfallarna.

1-0 kom på en snabb spelvändning där bollen gick som på ett snöre från spelare till spelare och där förra matchens målskytt, Andi Toompuu, presenterade sig igen. Efter att Dennis Östlundh gjort tvåan, på straff, började jag fundera över när anfallarna gjorde mål senast. Visserligen var anfallarna mycket involverade i spelet, bland annat var det Haddad som blev fälld vid strafftillfället. Men faktum var att Assyriskas anfallare inte levererat på de tre senaste matcherna. Det blev till slut Brewah, som i febersjuke Lumnicas frånvaro, som blev den som till slut spräckte den tråkiga sviten. Efter att flera gånger ha varit nära att spräcka sin egen nolla i målproduktionen, presenterade sig Brewah för hemmapubliken äntligen. 3-0 satte han säkert i mål, fint assisterad av anfallskollegan Haddad. Det var ett av många fina anfall där halva laget var med i själva uppbyggnadsfasen till målet. Efter det målet blev ineffektiviteten den enda fienden.

Där första halvlek passerade smärtfritt för den alltför luttrade Assyriska-supportern som är van med andra förutsättningar i paus, visade andra halvlek ett annat ansikte. Möjligtvis är jag för hård i min kritik men den bitvis loja inställningen kunde ha straffat sig mot bättre motstånd. Nu vet jag inte riktigt om det var vi som var bra eller motståndet som inte kom upp i riktig standard. Falu BKs tränare, Peter Moberg, hävdade att Assyriska var bästa motståndet hittills i år, träningsmatcherna inräknade. Med det sagt vill jag ändå tillägga denna kritik. Assyriskas loja inställning hade inte så mycket med spelet och närkamperna att göra. Det var mera att för många spelare ansåg matchen vunnen och därmed tog beslut som enbart gynnade dem själva. Med andra ord många egoistiska ingripanden där man tar avslut trots att det finns spelare i bättre position att göra mål. Förståeligt möjligtvis men inte ursäktande på något sätt.

Förutom det fina spelet i första halvlek tar jag med mig Dennis Östlundhs insats idag. Självklart finns det flera insatser som det går att sjunga lovord om, åtminstone i anfallsväg och under första halvlek. Men insatsen jag pratar om är mer som fältherre än som spelfördelare. Med stor pondus styrde Östlundh spelarna från backlinjen och uppåt. Östlundh ökade tempot och lugnade ner när det behövdes. Därmed fick vi ett mera tålmodigt spel och kunde ”lura” upp Falun längre upp i banan för att skapa de nödvändiga ytor som behövdes.

Andra halvleken var en riktig sömnig historia. På läktaren diskuterades skadeläget och senaste matchen mot Västerås mer än det pågående spelet. Till och med Zelge Fans tog en trettiominuters paus från sjungandet, vilket borde säga det mesta om matchbilden. Till nästa match, mot Boden borta, börjar skadeläget börjar se lite ljusare ut, detta enligt Peter Lenell under presskonferensen. Av de spelare som saknades idag, är det endast Aziz Corr-Nyang som blir borta ett par veckor. Nyang bröt båtbenet och gipsades i dagarna. Tony Mahr och Göran Marklund skall vara i full träning, medan Xhevdet Llumnicas frånvaro idag orsakades av feber. Goda nyheter med tanke på det täta spelschemat.

Laget: Lukic – Lorentzon,  Bengtsson , Conateh, Merkes – Moussa, Toompuu , Östlundh , Forschelet – Brewah , Haddad.