Sedan 1 juni går det att ansöka om id-kort vid Skatteverkets kontor. Det är tänkt att det främst ska underlätta för till exempel invandrare som saknar identitetshandlingar. Hittills är det också just invandrare som har tagit chansen att ansöka om id-kort hos Skatteverket.

För att få Skatteverkets id-kort behöver man antingen visa upp en annan giltig legitimation, som pass, eller ta med sig en myndig person som kan identifiera den sökande och har ett eget giltigt id-kort. Den medföljande kan vara till exempel en nära anhörig, eller en arbetsgivare man har haft i mer än ett år.

Id-kort kan man normalt också skaffa på banken eller hos polisen. Men där är det lite hårdare regler. På banken krävs det också att man har annan giltig legitimation, men där är gränserna för att identifiera sig via en anhörig lite snävare. Hos polisen krävs det att den sökande är svensk medborgare.

Skatteverket kräver, förutom att man kan styrka sin identitet, att man är folkbokförd i Sverige och har fyllt 13 år. Avgiften på 400kr ska betalas innan man kommer till Skatteverkets kontor för ansökan och fotografering. Skatteverket rekommenderar att man kontrollerar att man verkligen kan få ett id-kort, eventuellt med ett telefonsamtal, innan man betalar eller åker till kontoret.

Enligt Mona Vesslegård, informatör på Skatteverket i Sundsvall, är det uteslutande invandrare som har tagit chansen att ordna ett id-kort sedan möjligheten gavs den 1 juni.

– Svenska medborgare har inte kommit in än men det är ju inte bara Skatteverket som gör id-handlingar. Det finns ju fortfarande polis och bankerna, så vi vill vara ett komplement till dem. De här personerna som har kommit är ju precis dem vi riktar in oss på, avslutar Vesslegård.