Folket assyrier/syrianer är utspritt över hela världen. I brist på ett eget media startades Suroyo TV i Södertälje. Kanalen sänder på arameiska till 90 länder och är viktig för den assyrier/syrianer. ”Barn tvingas att bli föräldrar till sina egna föräldrar om de måste översätta allt” säger Metin Rhawi, informationsansvarig och reporter på Suroyo TV.
– Vi är public service för assyrier/syrianer, säger Metin Rhawi, informationsansvarig och reporter på Suroyo TV.
De håller till i en sliten före detta Samhallfabrik i ett tillsynes dött industriområde vid Östertälje station. På skylten utanför står det: Suroyo TV. Babylon Media Förening. Bethnahrin Kulturcentrum. Därifrån sänder Suroyo TV via satellit till över 90 länder och kan ses i USA, Europa och Nordafrika. Kanalen sänder på sex språk men det huvudsakliga språket är arameiska som är ett av världens äldsta språk.
– Suroyo TV har inneburit en renässans för arameiskan, säger Metin Rhawi.
I programtablån ingår nyheter, barnprogram, debatt, sport, underhållning och språkundervisning. Suroyo bevakade bland annat den svenska valrörelsen och brukar vara på plats när något särskilt händer i Södertälje kommun.
– Det är klart att det blir en hel del svenskt material, men vi försöker anpassa oss till en internationell publik, säger Rhawi.
Kanalen tar ofta upp frågor om migration, utvandring och tvångskonvertering som bedrivs i Irak i dag mot de kristna.
– Vi är en decimerad folkgrupp och kan inte blunda för dessa frågor, säger Rhawi.
Det är en halvtimme kvar till sändning. Medarbetare går av och an i de lysrörsgula korridorerna. I den stora kafeterian sitter ett gäng män i 50-års åldern vid ett långbord och pratar. Efter några sekunders forskande blickar är isen bruten. Stolar vänds 180 grader mot mitt håll och kakor åker fram på borden. Alla är ivriga att berätta.
Programledaren Yawsef Beth Turo har kommit från Holland för att arbeta med Suroyo TV. Han tar sig för munnen och hittar inte riktigt orden.
– Det är en fruktansvärd situation just nu.
Emanuel Poli från Södertälje, som är stående gäst i programmets panel, håller ett brandtal om assyrier-kaldéer-syrianers situation i Irak och den svenska regeringens tysta acceptans. Alla talar om samma sak. Suroyo TV är till för ett splittrat folk.
Kvällens program är ett debattprogram och ämnet är förföljelsen av den kristna minoriteten i Irak. De TVå senaste veckorna har 1 300 familjer fördrivits från staden Mosul. Av världens fem miljoner assyrier-kaldéer-syrianer lever tre miljoner i exil. De kommer från ett område som är uppdelat upp i Turkiet, Syrien, Libanon och Irak.
– Vi startade kanalen för att vårt folk är utspritt över hela världen och inte har något eget media. De som är i 50-60 årsålder och inte kan svenska blir fängslade i sina egna hem. Barn tvingas att bli föräldrar till sina egna föräldrar om de måste översätta allt, säger Metin Rhawi.
I media omnämns Metin Rhawi både som Metin och Martin. När jag på påpekar det nickar han och säger att hans hans egentliga namn är Matay.
– Det speglar assyrier/syrianernas komplexa situation. Matay är bibelns Matheus. I Turkiet där jag kommer ifrån var det problematiskt att ha ett kristet namn. Jag fick alltså ta mig ett Turkiskt namn. Martin kallar mina kompisar mig här i Sverige.
Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun. Men det gäller även för assyrier/syrianer själva.
– Det finns en viss konflikt mellan assyrier och syrianer. Vi vill inte att någon ska känna sig förfördelad, därför är vi noga med hur vi uttrycker oss. Vår uppgift är inte att ena ett folk men vi gör ingen skillnad på benämningar. Därför föredrar jag att kalla alla för assyr-syrianer.
Det börjar dra ihop sig till sändning. De flesta försvinner från kafeterian. Programledaren Yawsef Beth Turo går för att sminka sig. Kvar sitter Adnan Can. Han är här för att lämna några filmer.
– Det mest fantastiska tycker jag är att allt detta drivs ideellt, säger han.
Det är cirka 40 personer som arbetar gratis med att redigera, klippa och sända. Med en månadskostnad på 200 000 för satelliten är kanalen beroende av omgivningens välvilja och runt 4 000 familjer världen över donerar regelbundet pengar.
Målsättningen är att bli en station i det lokala nätet. Metin Rahwi suckar en aning uppgivet.
– Vi önskar att vårt samarbete med Södertälje kommun och Sverige blir bättre. Men det gäller ett kort tidsperspektiv. I Södertäljes historia har vi ju bara funnits en kort sekund. Om de får lära känna oss kanske vi vinner deras tillit.