En öppen maktstrid har utbrutit i Assyrian Democratic Movement, den mest tongivande assyriska organisationen i Irak sedan länge. Alltfler menar att ledaren Yonadam Kanna bör avgå.

Missnöjet har funnits där sedan flera år men det är först nu som Assyrian Democratic Movement, eller Zowaa som partiet kallas i folkmun, drabbas av en öppen strid mellan två falanger. 

På den ena sidan finns den sittande generalsekreteraren Yonadam Kanna och hans närmaste. På motståndarsidan alla de som menar att Kanna har suttit för länge och att han hämmar partiets utveckling. Splittringen blev uppenbar när de två falangerna ställde upp på separata valsedlar inför provinsvalen i år. 

– Det är en mycket allvarlig situation som måste få ett slut så snart som möjligt, säger en Zowaa anhängare från staden Nuhadra till hujada.com. 

Yonadam Kanna anklagas för att ta hjälp av sin släkt och klan för att hålla sig kvar vid makten. Generalsekreteraren själv menar att han har vunnit sina mandatperioder på demokratiskt vis och att han åtnjuter de flesta anhängarnas förtroende.

– De verkar tyvärr mer sugna på att få poster i den irakiska regeringen än att driva assyriska frågor, säger anhängaren i Nuhadra som ser sig som neutral mellan de två falangerna.

Yonadam Kanna är förutom generalsekreterare för Zowaa även ledamot i Iraks parlament och ledamot i en parlamentarisk kommitté.  

Assyriska Demokratiska Rörelsen var som enda assyriska parti erkänt av USA som en del av motståndsrörelsen mot Saddam Hussein