Många assyrier tänker idag sätta sin röst på Alliansen. Generellt har dessa människor ett arbete eller ett litet företag. För lite mer pengar i plånboken röstar dessa assyrier samtidigt emot ett erkännande av Seyfo på regeringsnivå. Moussa Esa undrar om dessa småslantar räcker för att vi ska glömma våra förfäders offer.

De rödgröna drev i våras igenom en motion som innebar att Sveriges riksdag erkände folkmordet på assyrierna 1915. Alliansen var chockade och deras främsta representanter, statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt, bad Turkiet om ursäkt. Reinfeldt och Bildt skämdes för sin egen riksdag och antydde för turkiska politiker att de skulle arbeta för en ny omröstning.

Statsminister Reinfeldt som inför valet 2006 tydligt deklarerade att hans parti var för ett erkännande av folkmordet visade nu hur populismen styr hans uttalanden. Nu satt han istället i Recep Tayyip Erdogans knä och bad om ursäkt för sin riksdags agerande. Hur kan Reinfeldt leva med ett sådant svek på sitt samvete? Vilka löften kommer han att svika när han vinner årets val?

Många av mina assyriska bekanta hävdar att vi som folk inte ska döma ett parti efter deras inställning i en enda fråga. Mitt svar är att folkmordet, i dagsläget, är vår enda fråga. Att jag skulle få något mer pengar i fickan om Alliansen vinner är därför inte det viktigaste. Det får inte vara det viktigaste. Inte när folkmordet finns i den andra vågskålen.

Argumentet om att riksdagen redan erkänt folkmordet håller inte. Ett beslut som öppet inte stöds av regeringen blir ett svagt beslut. Ett beslut som kan ifrågasättas och tas upp för en ny diskussion. Ett sådant beslut vinner i praktiken ingen större respekt. Därför är det viktigt att beslutet har ett stöd av regeringen och att det kommuniceras mot de turkiska makthavarna.

Det viktigaste är att vi som folk får ett erkännande som stöds av hela nationen. Ett erkännande som inte ursäktas inför turkiska ögon, utan istället försvaras och krävas rätt för. Jag har bott i Sverige i trettiotvå år och jag har aldrig känt mig mer sedd än när riksdagen erkände mordet på mitt folk. När riksdagens beslut föll kände jag mig välkommen. Jag kände mig svensk. Det ska inte Reinfeldt och Bildt ta ifrån mig.

Ett erkännande som stöds av en regering får vi endast om de rödgröna vinner valet. De rödgröna har redan, som opposition, erkänt folkmordet och kommer således att, som regering, fullfölja beslutet i praktiken. Tycker du att det är viktigare med lite mer pengar i plånboken ska du sätta din röst på Alliansen.

För mig kommer inga pengar i världen få mig att förminska betydelsen av ett erkännande av folkmordet. Sätt din röst på de rödgröna imorgon. För Sveriges skull. För Turkiets skull. För våra martyrers skull.