Aprach, dobo, prinskorv och rödbetssallad. Baqlava, grebiye, pepparkakor och rislamalta. Det var några av läckerheterna som erbjöds på integrationsjulbordet under gårdagen i Assyriska Kulturhuset i Göteborg.

Det är tredje året i rad som det så kallade integrationsjulbordet anordnas för de äldre assyrierna och svenskarna i Frölunda. Julbordet, med mat från bägge kulturerna, är ett av många moment i projektet Passion för livet. Trädgårdsodling och stavgång är andra och involverade är bland annat S:t Gabriels församling och Assyriska Kulturhuset tillsammans med stadsdelsnämnderna Frölunda och Tynnered. Syftet är att aktivera de äldre och stärka integrationen mellan dem.

Fader Abraham Garis är en av dem som håller i många av trådarna och det var med entusiasm han kunde konstatera att aprachen – vinbladsdolman – gått åt. Responsen var god från bägge sidorna så när som på att de assyriska kvinnorna hade synpunkter på att män och kvinnor satt sida vid sida och åt samtidigt.

– Det gäller att respektera deras synpunkter. Man kan inte ta allt ifrån dem, det är ju så vår kultur ser ut fortfarande för de äldre, säger fader Abraham Garis.