På eftermiddagen idag drabbades stadsdelen Wusta i Qamishli av en ny explosion, som till all tur åstadkom endast mindre skador.

Källor på plats i Wusta berättar att det är fråga om en granat som någon satt in i en lyktstolpe. Granaten har exploderat men inte åstadkommit någon större förödelse. Fem personer är dock lindrigt skadade.

Explosionen ägde rum i närheten av restaurang Delta. Också den syrisk-ortodoxa S:t Gabriel kyrkan finns i närheten av platsen för explosionen. Lokala assyrier tror dock att dådet inte var riktat mot någon speciell plats, utan rent allmänt mot assyrierna i staden för att skrämma dem.

I slutet av förra året ägde förödande bombattacker rum mot några av assyrier ägda restauranger i Qamishli. 16 personer dödades i attackerna. Den 24 januari ägde en ny attack rum. Den dödade tre personer.

Ingen av dessa attacker har varit självmordsbombningar. Det är därför föga sannolikt att det är Islamiska Staten som ligger bakom dem. I stället går misstankarna till de krafter i vilkas intresse det ligger att skrämma bort assyrierna från stadskärnan i Qamishli, där de fortfarande utgör den dominerande folkgruppen och som kontrolleras av den assyriska milisen GPF.