Delstaten blir den första i USA att erkänna folkmordet.

Den 9 september antog delstatsparlamentet i Kalifornien en resolution om att erkänna folkmordet Seyfo på assyrierna och Simelemassakern från 1933 då hundratals assyrier massakrerades av den irakiska armén och kurdiska stammar i Irakockuperade Assyrien.

Resolutionen, som antogs enhälligt av både demokrater och republikaner, lyder: ”Antaget av Kaliforniens delstatsparlamentet, Att det assyriska folkmordet 1915, även känt som Seyfo, liksom Simelemassakern, är erkända av Kaliforniens delstatsparlament som brott mot mänskligheten, och att delstatsparlamentet härmed erkänner den 7 augusti 2019 som minnesdag.

Resolutionen ska ses som ett symboliskt steg då delstatsparlament inte har något att säga till om i amerikansk utrikespolitik. Erkännandet är ett försök av assyriska organisationer i Kalifornien att hålla frågan levande och bygga upp igenkännande i politiska kretsar.

Bakom erkännandet står hårt arbete av Assyrian American Association of Southern California och dess ordförande Ramond Takhs. På bilden signerar han under ett samarbetsavtal med en armenisk organisation i Kaliforinen tidigare i år. Assyrian American Association of Southern California leder en stor del av initiativen i Kalifornien och har varit instrumental i att bilda en vänskapsgrupp i delstatsparlamentet i Kalifornien, vars första politiska seger kan sägas vara erkännandet av Seyfo och Simelemassakern.