Den assyriska skyddsstyrkan har i praktiken upphört att existera sen en månad tillbaka.

Sedan den tredje november i år existerar inte längre Nineveh Plain Protection Units i praktiken. Styrkan är numera en del av den Iran-stödda milis som styrs av milisledaren Rayan Al-Kaldani, den så kallade Al-Babylyun milisen.

Händelseutvecklingen gick oerhört fort. Efter hot från Al-Babylyun om att inta NPU:s kvarter i den assyriska staden Baghdede på Nineveslätten valde NPU:s militära ledare att ge upp och fly fältet utan någon strid. Den Iran-stödda milisen kunde ta över NPU:s högkvarter utan att avfyra ett enda skott. NPU-kåren inkorporerades sedan i Al-Babylyun milisen vilket innebär att NPU inte längre existerar i nuläget.

Enligt lokala källor som huyada.com har talat med lovade den irakiska armén som är stationerad i Mosul att understödja NPU mot den Iran-stödda milisen men NPU:s ledare tycks inte ha litat på löftet. Den sunni-arabiska guvernören i Mosul avskyr de Iran-stödda shiitiska miliser som har etablerat sig bland annat på Nineveslätten.

Den dramatiska händelseutvecklingen kom strax efter det irakiska parlamentsvalet där samma Iran-stödda rörelse lyckades fuska till sig fyra av fem parlamentsplatser som är reserverade för assyrier.

Det som har hänt är så pinsamt att varken NPU eller någon annan aktör har talat om det. De Iran-stödda miliserna är alltmer hatade i Irak och bland lokala assyrier finns en förhoppning om att ett politiskt beslut ska tas på högre nivå för att kasta ut miliserna från Nineveslätten till förmån för lokalt förankrade skyddsstyrkor som NPU.