Borgmästaren för Tell Kayf distriktet har blivit avsatt veckor efter att borgmästaren för Alqosh mött samma öde i vad som kan beskrivas som det mest uppenbara kurdiska försöket att ta över Nineveslätten.

Den 3 augusti meddelade Nineveh-provinsens styrelse att man avsätter Basim Bello, borgmästare för Tell Kayf-distriktet som ligger i Nineveslätten. Veckor tidigare avsattes den assyriska borgmästaren för sub-distriktet Alqosh, som ingår i Tell Kayf distriktet.

Ansträngningarna att avsätta de två assyriska borgmästarrna har gjorts av Bashar Al Kekee som har kurdisk bakgrund och är medlem i KDP-partiet som leds av den kurdiska diktatorn Massoud Barzani. Al Kekee leder Nineveh-provinsens styrelse och har därmed kunnat utnyttja sin position till att fabricera anklagelser mot de två assyriska lokala ledarna och avsätta dem.

Båda avsättningarna har överklagats av de två assyriska borgmästarna till irakiska federala förvaltningsdomstolen vars beslut väntas inom veckor eller månader. Under tiden har assyrier i området och runtom i världen protesterat mot de kurdiska försöken att underminera assyriernas fria vilja. Manifestationer har hållits i Australien, Stockholm och Washington där en grupp unga assyrier protesterade under ett tal av KRG:s representant till USA.

Avsättningen av de assyriska borgmästarna tolkas som ett led i KRG:s systematiska arbete för att undan för undan stärka sin makt över Nineveslätten. I och med att borgmästarna på Nineveslätten byts ut mot KRG-vänliga personer blir det enklare för KRG att inkludera områden på Nineveslätten i den annonserade omröstningen om kurdisk självständighet.

Politiker och personer som i väst har marknadsfört sig som pro-assyriska fortsätter att lysa med sin frånvaro i protesterna mot avsättningen av de assyriska borgmästarna. I ett inslag av USA-baserade tv-kanalen ANB-Sat uppmärksammas grupper och personer som på olika sätt möjliggör för KRG att genomföra sin agenda.