När nu våldet mot assyrierna i Irak eskalerar ökar också trycket på vår nye utrikesminister Carl Bildt. Yilmaz Kerimo (s) frågar utrikesmininstern vad han tänker göra för att skydda de kristna i Irak?

Ett folkmord pågår i Irak. Kidnappningar, våldtäkter och halshuggningar hör till den hemska vardag som kristna assyrier/syrianer/kaldéer tvingas genomleva. Det har förekommit att barn har korsfästs. Våldet trappas upp varje dag och jag får ständigt rapporter som bekräftar detta.

Snart är landet tömt på dess kristna ursprungsbefolkning. Hur många som redan mördats eller som har flytt landet sedan kriget började för tre och ett halvt år sedan är det ingen som vet. Enligt FN är det så mycket som en tredjedel, alltså nästan trehundratusen.

Folkmordet pågår just nu. Den syrisk-ortodoxe prästen Paulos Iskandar har kidnappats och hittats halshuggen den 11 oktober. Mordet på Paulos Iskandar innebär en ytterligare fara för Iraks kristna. Muslimerna hämnas på USA genom att döda de kristna assyrier/syrianer/kaldéerna i Irak.

Fortfarande uppmärksammar inte Sverige och svensk media vad som pågår. Det är viktigt att vi gör vad vi kan så att inte de kristna i Irak också måste använda våld och begå terrordåd för att bli hörda. För att inte ge fel signaler måste vi agera snarast.

En frizon under FN-skydd är nu ett måste för att skydda de kristna assyrier/syrianer/kaldeer i Irak liksom kurderna fått i Norra Irak.

Vad tänker utrikesministern göra för att skydda de kristna assyrier/syrianer/kaldéerna i Irak?

[Detta är en Riksdagsfråga från Yilmaz Kerimo till utrikesminister Carl Bildt]