Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, besökte riksdagen igår för att prata med bland annat utrikesutskottet och EU nämnden. Riksdagsledamoten, Yilmaz Kerimo, kritiserade honom under tisdagens möte för att demokratiska lagar inte tillämpas.

Erdogans tredagars besök, med början den 1 april, inleddes med ett gemensamt möte med utrikesutskottet och EU-nämnden igår vid elvatiden. En av politikerna som var på plats är Kerimo (s).

– Mötet var inte så bra som jag hade hoppats på. Jag hade hoppats på att han skulle vara mer konkret och lägga fram en arbetsplan på hur de ska göra för att leva upp till Köpenhamskriterierna.

Köpenhamskriterierna är kriterier för nya medlemsländer i den Europeiska Unionen. Kraven är att landet har stabila institutioner som garanterar demokrati, mänskliga rättigheter samt ha en fungerande rättsstat som skyddar nationella minoriteter. Det ska också finnas en fungerande marknadsekonomi. Landet ska även kunna leva upp till de åtaganden som medlemskapet innebär.

Detta är något som Kerimo menar att Turkiet inte kan leverera i praktiken. I ett pressmeddelande i veckan sa han att en förutsättning för ett inträde till EU är att Turkiet tar bort paragraf 301.

– Jag brukar kalla den för munkavel paragrafen, eftersom man inte har yttrandefrihet.  Man får inte prata illa om Turkiet som land eller som nation. Men Erdogan kontrade med att säga att Italien som har en liknande paragraf borde ta bort sin först innan man kräver det av Turkiet, säger Kerimo. 

Erdogan menade att paragrafen kommer att ses över. Men Kerimo anser att landet inte kan kalla sig för ett demokratiskt land om den inte tas bort helt.

Han nämnde den turkiska författaren, Orhan Pamuk, och den assyriska prästen, Yusuf Akbulut, som bägge blev åtalade för att de gjorde uttalanden om folkmordet. Akbulut för att han hade sagt att även assyrier har blivit utsatta för folkmord. Även mordet på den armeniske journalisten, Hrant Dink, som skrev om folkmordet är ett bevis på att yttrandefriheten inte fungerar i Turkiet, menar Kerimo.

Under mötet tog Kerimo även upp frågan om assyriernas mark som tagits ifrån dem. Han menar att Turkiet måste ge tillbaka marken till de riktiga ägarna. Erdogan svarade att de har kommit en lång bit på vägen och att det tar tid att ändra lagen. Han förklarade att de bland annat har byggt olika kyrkor, att många människor har fått tillbaka sin mark och att många flyttar tillbaka.

För att visa att Turkiet arbetar för demokrati nämnde premiärministern att de har skrivit på Köpenhamskriterierna. Med detta vill han säga att de har accepterat villkoren och är redo för EU.

– Bara för att de har skrivit under betyder det inte att kriterierna implementeras. Det är det här jag menar, det ser bra ut på papper men inte i praktiken. Det finns fortfarande många som fängslas, dödas eller åtalas för sina åsikter, säger Kerimo.