Kidnappnigen på den kaldeiske biskopen Faraj Rahho förra veckan blev droppen för riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo. Nu skriver han till utrikesministern och kräver att frågan om en frizon för kristna i Iraq ska tas upp i EU och FN.

Kerimo (s) har tidigare försökt få utrikesminister Carl Bildt (m) att agera på frågan om förföljelser mot assyrier/syrianer/kaldeér i Iraq. I samband med kidnappningen på biskopen kräver han nu att Bildt tar en aktiv roll i frågan.

– Det är hög tid nu att agera. När de nu har kidnappat en biskop, en ledare, måste Bildt inse allvaret. Detta är en medveten politisk handling att skrämma och driva ut folket.

Kerimo säger vidare att Bildt måste agera på FN:s och EU:s agenda så att assyrier/syrianer/kaldeér får skydd i form av en frizon och kan leva i frihet.

– Vi behöver skydd för de kristna grupperna i norra Iraq. Varför ska kurder få en frizon under FN:s skydd i norra Iraq, men inte assyrier/syrianer/kaldeér? Varför är det den kristna gruppen som är bortglömda?

Det var precis en vecka sedan som biskopen kidnappades i Mosul utanför en kyrka. Hans två livvakter och chaufför mördades innan biskopen fördes bort.
 
Även miljöpartisterna Bodil Ceballos och Mats Pertoft har uttalat sig om kidnappningen. De anser att Sverige bör engagera sig i biskopens frigivning och att assyrier/syrianer/kaldeér bör garanteras asyl i västländerna.