Frilansjournalisten och filantropen Nuri Kino har tillsammans med sin kollega från Sveriges Radio i dag vunnit ett mycket prestigefyllt europeiskt journalistpris. Undersökningen om EU:s bidrag till Turkiet har utsetts till svensk vinnare av Europaparlamentets journalistpris 2010 i kategorin radio.

Europaparlamentets journalistpris delas ut vid en ceremoni i Bryssel i mitten på oktober. I år delas priset ut för tredje gången. Sammanlagt har 371 bidrag skickats in från hela Europa. Kinos och Norells reportage kommer att vara ett av 27 bidrag i radiokategorin och har möjlighet att vinna Europaparlamentets journalistpris i ovannämnda kategori. 

Motiveringen lyder:

”EU kan förändra soptippar till trädgårdar”. Den bilden, den förhoppningen och den drömmen har den turkiska bonden Mehmet. Men, som Sveriges Radios Ekots föredömligt grävande reportage visar når inte EU-bidragen på 75 miljarder kronor hela vägen fram. Den stannar allt för ofta i händerna på korrupta politiker, affärsmän och låtsasorganisationer som skapar luftprojekt och fiktiva projekt. Bidragen går till ohemula konsultarvoden som i själva verket är korruption, istället för att nå fram till de lokala turkiska bönderna. 

Genom ett gediget journalistiskt hantverk, både på den turkiska landsbygden och i maktens korridorer i Ankara, så ges en bild av strukturell korruption där regeringspartiets lokala anhängare gynnas, samtidigt som politisk opposition och olika minoriteter missgynnas. Inslaget visar hur regeringspartiet AKP utnyttjar EU-bidragen för att stärka sin egen makt. Det här är en reportageserie som synliggör bristande kontroll av EU-medel, en reportageserie som borde få varningsklockorna att ringa i Berlaymont.

Nuri Kino har sedan tidigare kommit till final sex gånger i Sveriges Pulitzer, Guldspaden. Han har mottagit priset tre gånger. Han har också en Guldpalm från Beverly Hills Film Festival. I Sverige har han dessutom bland andra två gånger fått pris för bästa Public Service Journalistik och utsetts till Årets förebild två år i rad.

Kinora Awrohum