Rättegången om den turkiska statens planer på att konfiskera marken runt S:t Gabrıel klostret i sydöstra Turkiet har blivit uppskjuten – igen. – Det här beskedet var väntat, de vill göra allt för att dra ut på processen och trötta ut oss, säger en av klostrets advokater Rüdi Sumer.

Över 150 assyrier hade tagit sig till domstolen i Midyat för att närvara vid rättegången om marken kring S:t Gabriel klostret, däribland Assyriska riksförbundets representant Simon Barmano samt även representanter från Assyriska riksförbundets motsvarighet i Tyskland (ZAVD), Assyriska demokratiska organisationen med flera.

Endast ett fåtal släpptes in i den lilla sal där förhandlingen ägde rum – en kvart senare var beslutet fattat; rättegången skjuts upp till den 11 februari 2009.

Rüdi Sumer som är en av klostrets advokater summerar efter rättegången:

– Vi är positiva till beslutet och det var vad vi väntat oss. Den har processen kan ta flera år.

St Gabrielstiftelsens ordförande, Kuryakos Ergün håller med.

– Så långe som man inte väljer att avsluta förhandlingen så är vi nöjda. Ett avslut skulle innebära att de får den mark de vill ha.

Officiellt fanns flera personer från olika befattningar och nivåer representerade under rättegången däribland riksdagsledamöterna Yilmaz Kerimo (s), Mats Pertoft (mp) och Kerstin Lundgren (c). Även Helena Storm från Svenska Ambassaden i Ankara, Ninos Maraha kommunalråd i Södertälje (fp) samt Evin Cetin som är Anders Lagos politiska sekreterare.

Förhandlingen har uppmärksammats över stora delar av världen – inte bara flera av Turkiets större tidningar var på plats utan även tysk och svensk press samt Suroyo tv som sänder i 80 länder.

– Vi är tacksamma för allt engagemang och intresse som ni har visat och visar för vart kloster. Vi känner oss inte ensamma, sa S:t Gabrielklostrets och Turabdins biskop Samuel Aktas vid en sittning efter rättegången.

Folkpartisten Ninos Maraha tycker det är viktigt att inte bara fästa vikt vid beslutet.

– Det är minst lika viktigt att alla vi har tagit oss hit idag. Jag blir stolt och glad av att se att så många har visat sin kärlek, säger han.

Även den rättegång som skulle hållits den 31 december är uppskjuten, men på obestämd tid.