En assyrisk organisation i Paris har riktat sig till Assyriska riksförbundet för hjälp med att bygga upp ett assyriskt bibliotek.

Organisationen Association des Assyro-Chaldéens en France (AACF) som är en av Frankrikes största assyriska organisationer har riktat sig till Assyriska riksförbundet i Sverige för hjälp med en speciell satsning. AACF har beslutat att bygga upp ett omfattande assyriskt bibliotek i sina lokaler i Sarcelles, Paris.

Assyriska riksförbundet har över trehundra artiklar som man marknadsför via webshopen tigrispress.com. Flera av titlarna är unika och finns endast hos Assyriska riksförbundet. AACF hoppas kunna ha med majoriteten av dessa titlar i sitt kommande bibliotek.

Efter decennier i diasporan börjar alltfler assyriska organisationer röra sig mot viktiga intellektuella och kulturella satsningar som en kontrast till exempelvis fotbollsverksamhet.

I Sverige har Jan Bet-Sawoce sedan flera år drivit Mesopotamiska boksamlingen på Södertörns högskola. Modern Assyrian Research Archive (MARA) är en annan kulturellt inriktad verksamhet med bas i Sverige. I USA kom nyligen nyheten om att stadsbiblioteket i staden Turlock i Kalifornien med många assyriska invånare har inrättat en assyrisk avdelning efter att en förmögen assyrier donerat pengar för ändamålet.