Under gårdagen förde styrkor tillhörande Masoud Barzanis KDP bort den yezidiske ledaren Hayder Shesho. Enligt uppgifter avser KRG att åtala Shesho för att ha etablerat en yezidisk styrka. Händelsen har indirekt påverkan på assyrier som etablerat Nineveh Plain Protection Units.

Sedan månader kämpar hundratals yezidier på Sinjar mot islamiska staten. Den yezidiska styrkan tros ha mellan 1500 till 5000 man och har mottagit stöd och vapen av bland annat PKK. Sedan februari i år har irakisks försvarsministerium gått med på att betala ut löner till ett tusen yezidiska krigare ur styrkan.

Allt detta har irriterat Masoud Barzanis KDP som ser med oro på att yezidier blir alltmer oberoende. På måndagen arresterades därför den yezidiska ledaren Hayder Shesho som leder de beväpnade styrkorna. Han omringades när han besökte släktingar i staden Nohadra (Dohuk), rapporterar bland annat brittiska The Telegraph.

Enligt officiella uttalanden av KRG har man fört bort Shesho för att åtala honom för att ha satt upp en illegal styrka. Yezidiska aktivister menar dock att den verkliga anledningen är att Shesho sökt och tagit emot stöd från myndigheterna i Bagdad. Under tisdagen tillfångatogs ytterligare yezidiska krigare uppger Ezidipress på twitter.

Händelsen har direkt påverkan på assyrierna och försvarsstyrkan Nineveh Plain Protection Units, NPU. Vid stöd från Bagdad kan en liknande konfrontation uppstå mellan Barzanis KDP och assyrierna.

Samtidigt som det kurdiska partiet KDP vill åtala Hayder Shesho har man själva stöttat bildandet av flera miliser bland yezidier och assyrier knutna till sig. Den uppenbara strategin är att söka kväva självständiga styrkor och stärka marionettstyrkor som lyder KDP:s instruktioner för att säkerställa att minoriteternas områden hamnar under kurdiskt styre.