Flera rapporter gör gällande att personer ur kurdiska milisen peshmerga stjäl från assyriska hem på Nineveslätten i samband med operationerna mot IS.

Rapporterna kommer från invånare i staden Telleskouf som nyligen kunnat besöka sin hembygd efter att islamiska staten intog den den 7 augusti. Nyhetsportalen ankawa.com med egna reportrar i Norra Irak och den obereonde nyhetsbyrån AINA har rapporterat det flera assyrier från Telleskouf har berättat. 

Invånare från Telleskouf hävdar att IS bröt sig in i endast tjugo hus och en kyrka under de tio dagar de kontrollerade staden. Efter att terroristerna drivits ut den 17 augusti började invånare som gjorde hastiga besök till Telleskouf märka att flera hus och butiker utsattes för plundring. Kurdiska styrkor var de enda som hade kontroll över staden efter att IS drivits ut. 

Invånarna märkte av en ny stöldvåg för varje ny peshmerga enhet som skickades till Telleskouf, enligt AINA. 

Rapporter om kurdisk milis som passar på att bryta sig in i assyriska hem för att stjäla har rapporterats även till Hujådå av källor i Norra Irak. Den första rapporten av detta slag kom när alla assyriska invånare tvingades fly staden Al-Hamdaniya under augusti. Då kunde invånarna kort därpå konstatera att personer ur peshmerga passade på att länsa assyriska hem på värdesaker. 

Agerandet spär på känslan av utsatthet för många assyrier som anser att ingen sida går att lita på och att det därför är svårt att leva kvar i området.