Den kurdiska YPG-milisen försvårar för assyrier att återvända genom att använda området för krigsövningar och spärra av hela byar under förevändning att de är minerade.

I februari 2015 attackerade Islamiska Statens terrorister Khabur-området som består av 35 assyriska byar. IS attacken kom efter en medveten provokation av den kurdiska milisen YPG.

Efter attacken tömdes alla dessa bördiga assyriska byar som ligger längs med Khaburfloden. Under attacken tog IS med sig flera hundra assyrier som gisslan och lämnade byarna. De tomma byarna föll delvis under kurdiska YPG-milisens kontroll och plundrades systematiskt av kurdiska grupper.

I dagarna har YPG-milisen satt upp varningsskyltar på olika platser i byarna med texten att området är minerat och farligt. Enligt lokala assyrier är detta ett sätt för YPG att skrämma assyrierna och förlänga vad som i praktiken är kurdisk ockupation av området.

Byarna Tel Nasri och Tel Goran är ockuperade med förevändningen att YPG är bara tillfälligt på plats för träning. Än värre är det för byn Abutina där många assyriska hus har förstörts med bomber och kraftiga explosioner under YPG-milisens övningar.

Det så kallade tillfälliga träningslägret som YPG-milisen startade har nu fortsatt i mer än ett år. Nu har även flera YPG-enheter från Aleppo flyttats till de assyriska byarna och egenmäktigt flyttat in i assyriska hem.

Assyrier som funderat eller funderar på att flytta till sina hem hindras av den kurdiska milisens agerande i området.