Nyhetsbyrån ESNA har tidigare rapporterat om att kyrkor i sydöstra Turkiet omvandlats till djurstall eller på annat sätt förstörts. En kyrka i Hatay förvandlades till porrbiograf. Detta bidrog till starka reaktioner och fördömanden från omvärlden. Nu har turen kommit till Mor Barsavmo som ligger i den historiska staden Midyat i Turabdin.

Mor Barsavmo kyrkan i centrala Midyat byggdes på 400-talet. År 1910 renoverades den för att inte falla sönder. Avsikten med renoveringen var att bevara kyrkans rika kulturarv, som idag är ovärderligt. Enligt uppgift från Midyat har den nyöppnade TV-kanalen Suryoyo Sat, med huvudkontor i Sverige, hyrt in sig i kyrkan Mor Barsavmo och börjat använda den som en TV-studio.

Många läsare som har hört av sig till ESNA reagerar starkt och tycker att det är olämpligt att använda en kulturhistorisk skatt på det sättet. Städerna Midyat och Mardin i sydöstra Turkiet är nämligen på FN:s lista över kulturhistoriska platser som kan komma att bli klassade som världsarv. De som reagerar är mycket upprörda och tycker att Guds hus inte får användas vare sig som studio eller bli plats för en intresseorganisation.