Fyra assyriska organisationer har lanserat en gemensam kampanj för ett irakiskt erkännande av Simelemassakern 1933

Under parollen ”We Demand Justice For Simele” har fyra assyriska organisationer lanserat en gemensam kampanj för att uppmärksamma Simelemassakern. Syftet är dels att driva på den irakiska regeringen och staten att erkänna massakern och dels att öka kunskapen om det som hände.

Assyriska riksförbundet i USA, Assyriska konfederationen i Europa, Assyrian Policy Institute och Centre for Canadian-Assyrian relations står bakom kampanjen.

En samlingssida för kampanjen har skapats och kan besökas på www.justiceforsimele.org. Där finns det brev som de fyra organisationerna har undertecknat och skickat till den irakiska premiärministern. Sajten innehåller även en petition som alla uppmanas underteckna digitalt samt uppmaningar om olika andra aktioner enskilda kan ta för att delta i kampanjen. Under fliken ”Stay informed” finns även en länk till en kort rapport om själva massakern.

Kampanjen pågår officiellt fram till den sjunde augusti då assyrier runtom i världen uppmärksammar assyriska martyrernas dag.

Simelemassakern ägde rum sommaren 1933 i och runt staden Simele i irakiska Assyrien och ledde till att flera tusen assyrier mördades främst av den irakiska armén men även av civila kurder.