Redaktören Petter Ljunggren fick det hett om öronen då han kom till Assyria TV för att diskutera sitt reportage om islamofobi i Södertälje.

Debatten var livlig då Ljunggren försvarade Uppdrag Gransknings beskrivning av
islamofobin bland assyrier i Södertälje. Han förklarade upprepade gånger att han absolut inte generaliserat och hävdat att alla assyrier skulle vara muslimhatare. Däremot ser han ett mönster i de trakasserier av muslimer i Södertälje som rapporterats. Förövarna är assyriska ungdomar.

– Det är solklart att jag inte har utpekat assyrierna som grupp som muslimhatare. Men det finns ett mönster, det finns grupper av framför allt ungdomar som ger sig på muslimerna. Kvinnor har trakasserats och butiksägare tvingats stänga sina butiker.

Kara Hermez, ordförande för Liberala Ungdomsförbundet i Södertälje, ville ha en offentlig ursäkt för programmet. Även om det inte sades rätt ut att assyrierna som folkgrupp är muslimhatare var det just det som blev konsekvensen av programmet, menade hon.

Konstantin Shabo för sin del menade att han inte behöver någon ursäkt.

– Skadan är redan skedd. Usel journalistik har utpekat en hel folkgrupp och det kan leda till att den attackeras.

På frågan varför detta program lett till så starka reaktioner svarade Petter Ljunggren att det beror på att det tog upp ett känsligt ämne. Däremot har folk övertolkat och missförstått programmet om de menar att en hel folkgrupp har svartmålats.

– Så har inte skett och därför har jag ingen anledning att be om ursäkt.

Däremot beklagade han om det finns någon som känt sig kränkt. Debatten som leddes av Fehmi Barkarmo var ytterst livlig. Och lär knappast sluta här.