Den shiitiske ledaren Muqtada al Sadr har lovat att verka för att assyriska egendomar som tagits över illegalt ska återbördas till sina ägare.

Under de kaotiska åren som följde efter USA:s invasion av Irak 2003 attackerades och dödades många assyrier av olika grupperingar och banditgäng. Hela stadsdelar tömdes på sin assyriska befolkning i främst Bagdad. In flyttade arabiska familjer och tog över bostäder och andra egendomar helt illegalt. På senare år har shiitiska grupper försökt ta över assyriska hem även i Nineveslätten i staden Bartella.

Det är fortsatt kaotiskt i Irak med miliser som till och med hotar landets premiärminister. Nu lovar Muqtada al Sadr som kontrollerar en av de mäktigaste shiitiska miliserna och grupperna i parlamentet att han ska se till att assyrierna återfår sina egendomar.

Den 3 januari i år skickade han en delegation till den assyrisk-katolska patriarken Luis Sako med budskapet att assyrierna uppmanas skicka in sina klagomål till en kommitté som al Sadr har upprättat för detta syfte.

Iraks premiärminister al Khadimi talar i en assyrisk-katolsk kyrka i Bagdad den 24 december 2020.

Analys

Det är högst osannolikt att al Sadr åstadkommer något av värde för assyrierna som har sett sina hem och affärsrörelser tas över av miliser och banditer. Den shiitiske ledarens agerande följer en trend i Irak som har växt sig starkare de senaste åren där ledande figurer nästan tävlar med varandra om att uttala stöd för ”våra kristna bröder” i samband med jul och andra kristna högtider. Den nuvarande premiärministern höll ett tal i en assyrisk kyrka i Bagdad under julmässan där han återigen uttalade stöd för landets assyrier.

Trots alla vackra ord om brödraskap och att skydda och stödja ”de kristna” finns inte mycket stöd att peka på bortom symboliska handlingar. Al Sadrs initiativ verkar vara ytterligare en symbolisk handling för att öka hans egna anseende eller ”karama” som det heter på arabiska.