Han har gjort sin sista dag i kommunfullmäktige i Södertälje där han kryssades in 2006. Denna period kommer fokus att läggas helt och hållet på landstingsfullmäktige av Ninos Maraha. Den politiker som med sina 1090 kryss (18%) blev den mest kryssade landstingspolitikern i hela länet.
Hujådå intervjuar Ninos för att höra lite om valet som gått och hans framtida arbete.

 

  • Ninos skulle du kunna berätta lite kort om dig själv för våra läsare om vem du är, ditt engagemang inom den assyriska rörelsen och hur du kom att börja med politik?

Jag är svenskassyrier, Södertäljebo, ekonom och liberal politiker. Är gift med Berolin Deniz och har två barn. Som barn var Assyriska föreningen i Södertälje mitt andra hem, här spelade vi pingis och deltog i olika kulturaktiviteter. Hemma var politiken ett naturligt inslag i och med pappa som hade kämpat för assyriernas mänskliga rättigheter sedan 1960-talet och mamma som alltid uppmuntrat oss barn att vara aktiva i samhället. Efter Eurovalet 2003 tog jag steget in i Liberalerna – de internationella frågorna lockade.

  • Du har tidigare varit engagerad i både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Vad var det som fick dig att ta beslut om att endast fokusera på landstingsfullmäktige denna gång?

Liberalerna i Södertälje har ett principbeslut om att man ska välja ett fullmäktige att sitta i, så att fler kandidater kan dela på viktiga förtroendeuppdrag. Jag valde landstinget eftersom jag har haft störst engagemang här de senaste åren och efter tolv år i kommunfullmäktige var det dags att gå vidare, åtminstone ta en paus.

  • De som följt dig på sociala medier och i dina debattartiklar kan se att du brinner mycket för sjukvård och kollektivtrafik. Dessutom har du flitigt jobbat med assyriska frågor så som erkännande av Seyfo och införande av folkmordet i läroböcker. Kan du berätta lite om dina hjärtefrågor och vad dina väljare kan förvänta sig av att just du kommer jobba med extra hårt.

Jag kommer fortsatt engagera mig i trafik- och vårdfrågor. Nya Södertälje sjukhus är en hjärtefråga, liksom att Seyfo ska in i skolböckerna och undervisningen.

  • Du blev den mest kryssade landstingspolitikern oavsett parti. Vad är dina tankar kring det stöd du fått och vad kommer du att ge tillbaka till dessa väljare?

Ett varmt tack till alla som stöttat, både nära kära och människor jag aldrig träffat tidigare. Tack inte minst till alla svenskassyrier som kryssade mig, jag vet att ni är många – ert stöd betyder mycket! Det räckte tyvärr inte för att jag skulle komma in i riksdagen, men som medlem i Liberalerna kommer jag ta vara på de möjligheter som finns att lyfta minoriteters mänskliga rättigheter, i nära samarbete med riksdagsledamoten Robert Hannah och andra liberaler som brinner för demokrati och frihet för de förtryckta.

  • Slutligen, finns det något övrigt som du vill tillägga för våra läsare?

Vi tappade en landstingsrådspost och positionen som näststörsta parti i landstingsstyret med 39 (!) rösters marginal. Det resulterade i att vi även blev av med uppdraget som vice ordförande i landstingsstyrelsen, vilket är uppdraget jag hade förra mandatperioden. Jag vill tacka för förtroendet och möjligheten att ha fått arbeta i folkets och demokratins tjänst på heltid. Det kommer jag alltid att bära med mig. Nu går jag vidare mot nya utmaningar i min civila karriär och tillbaka till livet som fritidspolitiker, vilket är den vanligaste rollen för oss politiker.

En teknisk men viktig upplysning. Stockholms läns landsting tar över vissa av länsstyrelsens uppgifter från och med årsskiftet och byter därmed namn till Region Stockholm (landstingsråd blir regionråd och själv blir jag regionpolitiker).

 

Vi på redaktionen vill passa på att gratulera för din framgång och önskar dig fortsatt lycka till i politiken.

Tack!