Imorgon går assyrierna man ur huse för att manifestera på Mynttorget, vid riksdagen. De kräver att regeringen agerar på frågan om en frizon för assyrier i Irak. ”När man mördar representanter för vårt folk så anser vi att det är ett hot mot vårt folks existens i Irak,” säger Özcan Kaldoyo från Assyrian-Chaldean-Syriac Association (ACSA).

När biskopen Faraj Rahho hittades död i torsdags blev det för mycket för assyrierna. Imorgon klockan sex ska de öppet visa sina protester mot regeringens passiva roll i frågan. De kräver att regeringen tar upp frågan om en frizon på EU:s och Förenta nationernas agenda.

Tillsammans med huvudarrangörerna, ACSA och Assyriska Demokratiska Organisationen, finns även Assyriska Riksförbundet i Sverige, Kaldeiska kyrkan, Kaldeiska Ungdomsföreningen och Svenska kommittén för assyrier (SKA).

– Vi har hållit manifestationer och hållit opinionsmöten många gånger, men Sverige sover väldigt tungt. Det finns en sådan skepticism och kallsinnighet till det som händer när man borde visa engagemang. Det finns ju assyrier som ständigt vittnar om vad som händer med dem, säger Margareta Viklund, ordförande för SKA.

Hon uttrycker en besvikelse över den svenska mediebevakningen av biskopens död. Hon undrar varför internationella medier har varit bättre på att ta upp fallet.

– Vi måste berätta för omvärlden vad som händer med vårt folk i Irak, säger Kaldoyo.

Viklund är på samma spår och lägger till att man aldrig får ge upp och att man måste fortsätta för eventuellt kommer det att ge resultat. Frågan är hur lång tid det tar och hur många fler liv det krävs för en förändring, menar hon.

Talarna på manifestation är bland andra Lars Ohly (v), Désirée Pethrus Engström (kd) och Fredrik Malm (fp). Från arrangörernas och medarrangörernas sida är det Rachel Hadodo, ordförande för Assyriska riksförbundet som talar.

Det var den 29 februari som den kaldeiske biskopen Faraj Rahho kidnappades utanför en kyrka i Mosul. Hans två livvakter och chaufför mördades innan biskopen fördes iväg.

I torsdags hittades biskopen död utanför Mosul. Det var kidnapparna som ringde kyrkomedlemmar, från biskopens mobil, och gav uppgifter om var kroppen kunde hittas.

I fredags begravdes han i Karemlesh, nordost om Mosul.