Den amerikanske senatorn John McCain skrev nyligen ett brev till den kurdiske presidenten Massoud Barzani där han uttryckte sin oro över assyriernas situation under kurdiskt styre.

John McCain är en av USA:s mest kända och mest respekterade politiker. Han har varit senator för Arizona sedan år 1987 och år 2008 var han republikansk presidentkandidat. Efter att tidigare i maj ha träffat en delegation assyrier med rötter i Irak skrev han förra veckan ett brev till Massoud Barzani, president i det autonoma området (KRG) i norra Irak.

I brevet uttrycker McCain sin oro över rapporterna om hur assyrierna behandlas av KRG. Han understryker att ”det är viktigt att inte bara skydda utan också respektera den assyriska folkgruppens grundläggande fri- och rättigheter” trots den politiska instabiliteten och våldet som råder i regionen. McCain skriver att han blev oroad av de vittnesmål han hörde om hur assyrierna förvägrats grundläggande service, förhindrats i sin rätt att röra sig fritt och blivit fråntagna de vapen de behöver för att försvara sig mot Islamiska Staten.

Den kristna assyriska folkgruppen har en lång historia i Irak och de har gett ett viktigt bidrag till landets unika sociala mångfald. De förtjänar samma rättigheter och samma skydd som andra grupper och minoriteter i området, däribland den kurdiska folkgruppen. Jag uppmanar därför dig och din regering att respektera och skydda deras grundläggande fri- och rättigheter samt att arbeta tillsammans med lokala assyriska ledare för att ta initiativ för lokal utveckling.

McCain betonade också att kampen mot Islamiska Staten, hur viktig den än är, inte får bli en ursäkt för agerande som strider mot grundläggande värderingar.

Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet i Sverige, är glad över McCains brev.

– John McCain är en tungviktare i amerikansk politik. Att han tar sig tid att sätta sig in i frågan och skriva till Barzani är ytterst välkommen. Det är också ett uttryck för att det assyriska påverkansarbetet i USA under ledning av Assyrian American National Federation (AANF) har tagit stora steg framåt. Vår röst hörs nu allt bättre också på hög politisk nivå tack vare vårt systerförbund i USA, menar Yakoub: ”Svenska politiker måste ta notis och följa hans exempel med öppen kritik mot KRG”.

Hela brevet (på engelska) kan läsas här.