Både internationell och svensk media beskrev den kurdiska attacken mot yazidier i Irak som något helt annat.

I fredags attackerade flera hundra kurder ur peshmerga den yazidiska minoriteten i staden Khanasor vid Sinjarberget i Irak och dödade flera yazidier. Trots uppenbara fakta blev nyheten en helt annan i internationell och svensk media. Istället för att beskriva en kurdisk attack mot en folkmordsutsatt minoritet blev rubriken istället den helt missvisande ”Kurder drabbade samman”.

Den stora nyhetsbyrån Thomson-Reuters var snabb med att beskriva händelsen som en drabbning mellan kurder utan att en enda gång nämna ordet yazidier. Thomson-Reuters har flera korrespondenter på plats i Norra Irak och kan omöjligt ha missat att det rörde sig om en kurdisk attack mot yazidier.

Svenska TT översatte Thomson-Reuters notisen till svenska och rubriken som kablades ut i svensk media blev ”Kurder drabbade samman”.

Endast tidningen Dagen och Svenska Yle hade journalister som beskrev vad som faktiskt hade ägt rum. I Dagen var rubriken:”Yazidier i Irak attackerades av kurder” och i Svenska Yle: ”Strider mellan kurdiska och yazidiska miliser i norra Irak”.

Uppgifterna om den kurdiska milisens attack mot en minoritetsgrupp är pinsam för flera västländer som varit med och beväpnat peshmerga. Sverige stödjer aktivt peshmerga genom en utbildningsinsats. Utrikesminister Margot Wallström har inte kommenterat det faktum att den styrka som Sverige utbildar nu attackerat och dödat yazidier.

När uppgifter från Amnesty i fjol gjorde gällande att peshmerga utför etnisk rensning mot sunni-araber i Irak lovade Wallström att ta uppgifterna på största allvar. Sedan dess har utrikesministern godkänt en utökad utbildningsinsats till peshmerga.

En del kommentatorer har pekat på att yazidierna som attackerades är allierade med terrorist-stämplade PKK och att det är detta som motiverat attacken. Att PKK-militanter rör sig fritt i stora delar av Norra Irak utan att bli attackerade av peshmerga tycks vara ett bortglömt faktum av bedömmarna.

Staden Khanasor som attacken riktades mot är den yazidiska stad som flest yazidier har återvänt till efter IS, konstaterar Matthew Barber från University of Chicago som har rapporterat löpande om yazidierna. I en tweet skriver han:”This new Peshmerga occupation of the north side of Sinjar Mountain really is reminiscent of the IS occupation of Yazidi lands.”

Utvecklingen är oroväckande för assyriernas del. Inom kort kan Nineveslätten se en liknande attack mot assyriska styrkorna där av kurdiska peshmerga.