Det som började som ett syskonprojekt med syftet att pärla Free Assyria-armband och sälja för att hjälpa assyrierna i Irak har nu växt sig så stort att många frivilliga anslutit sig och vill hjälpa till. Nästintill 1000 armband är sålda och senast i raden att bära ett Free Assyria-armband är integrationsministern Erik Ullenhag. ”Självklart vill jag bära den”, säger han.

Hujådå berättade nyligen om syskonen Younan som omvandlade sin frustration över situationen i Irak till något kreativt och började pärla armband och sälja med texten Free Assyria. På ett dygn hade det då ramlat in ett par hundra beställningar. Men efter att artikeln publicerats har efterfrågan nu exploderat.

– Det är fantastiskt, vi är nästan uppe i 1000 beställningar. Och det är även en hel del från utlandet, säger Josef Younan.

Nyligen hölls en pärlkväll i St Gabrielkyrkan i Göteborg dit uppemot 50 barn och ungdomar hjälpte till med pärlandet. Projektet har växt sig så stort att syskonen nu planerar att arrangera regelbundna pärlkvällar.

När integrationsministern Erik Ullenhag besökte Assyriska Föreningen i västra Frölunda på tisdagen passade Josef på att berätta om armbanden och vad syftet med försäljningen var. 

– Efter att jag hade berättat att vi ska skänka pengarna till assyrierna i Irak så frågade jag om han ville stödja oss och det ville han, säger Josef Younan. 

Ministern själv uttalade sin oro för assyriernas utsatta läge.

– Vi är i en situation där vi riskerar ett folkmord. För mig är det väldigt viktigt att hela världen är glasklar med att stoppa det som sker. Jag välkomnar att USA agerar men EU behöver göra mer. Vi behöver vara väldigt tydliga från Sveriges sida att vi inte kommer acceptera ett folkmord, säger ministern och förtydligar: ”Det andra är att vi inte tänker acceptera Islamiska statens terror”.

Linda Asmar
Journalist