Det blir minst två derbymotståndare nästa år för Assyriska i Superettan. Efter att Vasalund avfärdat Bunkeflo med 1-4 på borta plan står det klart att det blir åtminstone tre 08-lag i nästa säsongs superettan. Sedan tidigare är lokalkonkurrenten, Syrianska, klara efter att ha vunnit div 1 norra i överlägsen stil.

Assyriska fick en obehaglig resa neråt i seriesystemet 2006 när Bunkeflo med sitt mål på bortaplan förpassade Assyriska till div.1 norra. Assyriska tog sig i kragen direkt och hade inga större problem att ta sig upp till Superettan året efter. 2008 skulle Assyriska möta laget som skickade ner dem till serien som Gud glömde för att ta revansch. Trots Assyriskas resultat mot Bunkeflo i år, 2-2 hemma och 2-0 borta, kändes det inte som Assyriska fick sin revansch.

Revanschen kom istället igår när Vasalund krossade Bunkeflo med 4-1 i Malmö. Poetisk rättvisa hade varit om Assyriska dessutom tagit klivet upp till Allsvenskan, samtidigt som Bunkeflo hamnar där de hör hemma. Utanför elitfotbollen. Nej jag har inte glömt den sorts ”roliga” fotboll laget bjöd på när de var på besök i Södertälje.

Sen är det bara att hoppas att Brommapojkarna missar kvalet till Allsvenskan. Oavsett vilka de får möta. Det skulle i så fall innebära fyra 08-lag nästa år. För Assyriska betyder det fyra ”mini-derbyn” och självklart derbyt som folket redan börjat tala om. 2008 är det första gången som derbyt i Södertälje spelas i elitfotbollen. Förhoppningsvis är det också det året som Assyriska visar att storebror fortfarande är äldre och större.

Jag ser fram emot två derbyn med härliga inramningar nästa år. Som Assyriskasupporter är det väldigt svårt att känna för en lokalkonkurrent. Men man måste ändå respektera Syrianskas resultat i år. En enda förlust inger förstås respekt, även om det är ganska stor skillnad på motståndet i div.1 och i Superettan.

När det kommer till kritan tänker jag ändå mest i egoistisk anda och vill ha kvar BP i Superettan för att det blir kortare bortaresor för mig och för Assyriska. Sportsligt är det nog inte lika bra då Assyriska har förfärligt svårt mot BP rent historiskt. Men trender är till för att brytas. Det gäller även den senaste derbytrenden.