Assyriska föreningen i Södertälje har återigen drabbats av en anlagd brand. Natten mot måndagen försökte någon eller några att bränna ner den delen av Assyriska Kulturhuset som huserar bland annat Café Ishtar. Jag finner inga ord för att beskriva det här, säger föreningsordföranden Maha Chamoun.

Inte ens ett år har gått sedan Assyriska föreningens lokaler i Södertälje, Assyriska Kulturhuset, sist drabbades av en anlagd brand. Då var det natten efter segerfesten då Assyriska FF besegrade lokalkonkurrenten i Södertäljederbyt. Nu har det hänt igen.

Natten mot måndagen försökte någon att bränna upp den delen av Kulturhuset som bland annat huserar ungdomslokalerna samt såväl Assyriska Riksförbundets, som Kvinnoförbundets lokaler.

– Tekniker har gjort en undersökning och konstaterat att branden är anlagd. Vi har därför inlett en förundersökning om mordbrand, säger Lotta Thyni, informationsansvarig vid Södertäljepolisen.

Uppgifter har cirkulerat om ett sönderklippt stängsel men om det är något som kan sättas i samband med mordbranden är något som utredningen får visa enligt Lotta Thyni.

När Hujada.com talar med Södertäljeföreningens ordförande Maha Chamoun är hon fortfarande tagen över vad som hänt.

– Det är fruktansvärt. Jag finner inga ord för att beskriva det här. Det är andra gången inom ett år som föreningen drabbas av anlagda bränder, säger Maha Chamoun.

– Lokalerna har rökskadats och kan inte användas. Föreningsverksamheten står just nu utan lokaler för sina aktiviteter till dess att lokalerna sanerats. Vi ska tala med S:t Jakob av Nsibin-katedralen för att se om de kan hjälpa oss med lokaler fram till dess att vi kan använda våra egna, säger föreningsordföranden Maha Chamoun.

– Vi har fått veta att det är en anlagd brand av polisen, i övrigt väntar vi på besked från polisens utredning. Det är tufft, vi vet inte vad vi ska göra eller hur länge det här kommer att hålla på, säger Maha Chamoun.

I dagsläget pågår den polisiära utredningen och man är från polisens håll angelägna om att få hjälp av allmänheten med att klara upp detta brott. 

– Självklart är vi intresserade av alla som kan ha gjort iakttagelser då branden startade vid femtiden natten till igår (måndag, reds. anm.), Lotta Thyni från Södertäljepolisen.